WTO: Robna razmjena trebala bi ove godine porasti 8 posto

0
447
Pokrivenost uvoza izvozom u prva četiri mjeseca 2023. je iznosila 65,9 posto

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) povisila je procjenu rasta svjetske robne trgovine u ovoj godini, upozorivši ipak na rizike koje donosi nedovoljna proizvodnja i distribucija vakcina protiv koronavirusa.
Robna razmjena trebala bi ove godine porasti 8 posto, nakon 5,3% pada u 2020. godini, procjenjuje WTO.
U oktobru prošle godine je WTO prognozirala da će razmjena u 2021. godini porasti 7,2 posto, nakon 9,2-postotnog pada u 2020. Za 2022. predviđaju 4% rast razmjene.
Glavni pokretač potražnje za robom u ovoj godini bit će Sjeverna Amerika, uz procijenjeni rast uvoza u ovoj godini od 11,4% zahvaljujući velikim fiskalnim injekcijama rasta koje bi preko trgovine trebale potaknuti rast aktivnosti i u drugim ekonomijama.
Slijede Evropa i Južna Amerika s procijenjenim rastom uvoza u ovoj godini za oko osam posto, procjenjuje WTO, prenosi Hina.
Uvoznu potražnju najvećim će dijelom podmirivati Azija, uz procijenjenu stopu rasta izvoza u ovoj godini od 8,4 posto. Gotovo istu stopu rsta izvoza WTO predviđa i Evropi, dok bi isporuke iz Sjeverne Amerike trebale porasti 7,7 posto.
Ubrzana proizvodnja i distribucija vakcina omogućila bi vladama da u kraćem roku ublaže mjera zatvaranja, što bi moglo povećati stopu rasta trgovine za 2,5 postotnih bodova i povratak na pretpandemijski trend u četvrtom ovogodišnjem tromjesečju. Takav rasplet povećao bi stopu rasta globalnog BDP-a za jedan postotni bod, ističu u WTO-u.