Zaštita domaće proizvodnje: Ministar Šarović ograničio uvoz pilećeg mesa iz Turske

0
569
Šarović: Uspjeli smo odgoditi sankcije Energetske zajednice

Po zahtjevu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Kancelarija za veterinarstvo BiH ograničila je uvoz u Bosnu i Hercegovinu pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa iz Turske.
Ovu odluku ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović donio je u cilju zaštite domaće industrije.
“Ova odluka odnosi se na one izvozne objekte u Turskoj koji nisu na EU listi, odnosno nemaju dozvolu za izvoz u Evropsku uniju i ima za cilj održanje statusa Bosne i Hercegovine kao zemlje koja odnedavno može svoje proizvode od pilećeg mesa da izvozi u Evropsku uniju“, izjavio je ministar Šarović.
Mjera o zabrani uvoza posebno je važno ako se zna da, uprkos tome što može da zadovolji domaću potražnju i što je značajan izvoznik, Bosna i Hercegovina više hiljada tona pilećeg mesa i prerađevina uvozi se iz susjednih zemalja i Turske.
Podsjećamo, domaća proizvodnja pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa posljednjih godina ubrzano se razvija. Samo u 2018. godini izvezeno je preko 9.000 tona mesa i prerađevina iz BiH u zemlje regiona a proteklih dana prvi kontingenti krenuli su i prema zemljama Evropske unije.