Završeni radovi na autocesti Svilaj – Odžak: U prometu tek nakon izgradnje mosta i GP Svilaj

0
1250
Više od 80 posto radova je završeno na mostu Svilaj ukupne je dužine 640 metara i širine 29 metara

Dionica Svilaj – Odžak (dužine 10,7 km) strateški je važna ne samo za poboljšanje cestovne infrastrukture u BiH nego i za regionalnu saradnju i bolju komunikaciju s EU. Svi radovi na ovoj dionici autoceste su završeni, ali dionica će pravu vrijednost dobiti tek izgradnjom graničnog prijelaza i mosta Svilaj, saopćeno je iz JP Autoceste FBiH.
“U toku je izgradnja tri međusobno zavisna infrastrukturna projekta koja se implementiraju od strane različitih institucija. Radi se o izgradnji mosta Svilaj, GP Svilaj te dionice autoceste Svilaj – Odžak. Autoceste FBiH završile su izgradnju dionice Svilaj – Odžak, a preostalo je da se obavi tehnički pregled dionice. Uprava za indirektno oporezivanje implementirat će izgradnju graničnog prijelaza između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Trenutno je u toku tenderska procedura za odabir izvođača. Državno ministarstvo prometa i komunikacija implementira izgradnju mosta Svilaj. Završetak radova očekuje se krajem ove godine. Kada se realiziraju ovi infrastrukturni projekti dionica Svilaj – Odžak bit će puštena u upotrebu”, kazao je Danijel Ivanković, Šef projekta.
Most kod Svilaja ukupne je dužine 640 metara i širine 29 metara, ima tri trake u svakom smjeru. Dinamika radova na realizaciji mosta Svilaj do sada iznosi preko 80 posto.
Također, na dionici od značajnih objekata nalaze se četiri natputnjaka, tri potputnjaka, tri prolaza za divljač, dvije petlje, odmorište, čeono naplatno mjesto i dva mosta.

Završeni radovi na dionici Svilaj – Odžak koja je koštala 69,2 miliona eura

Izgradnja dionice Svilaj – Odžak koštala je 69,2 miliona eura sa PDV-om, a radovi su finansirani iz kredita Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), grant sredstava WBIF-a i vlastitih sredstava JP Autoceste FBiH.
Radove su izvodili austrijski Strabag i bh. kompanije Euro-asfalt i ŽGP, dok je konsultant bio Aecom Inocsa S.L.U. iz Španije.