Željeznicama Federacije BiH dat novi rok za izmirivanje obaveza

0
1226
U unutrašnjem putničkom prijevozu broj prevezenih putnika veći je za 7,4 posto

Federalna vlada danas je izmijenila odluke o reprogramiranju obaveza po Odluci o odobravanju izdvajanja budžetskih sredstava za 2010. i 2011. godinu Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija. Ovim odlukama rok za izmirenje obaveza koji je istekao 15.10.2017., produžen je do 15.10.2018. godine.
U razlozima za donošenje prve odluke navedeno je da je Vlada Federacije BiH odobrila izdvajanje sredstava iz Budžeta FBiH za 2010. godinu Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija za potrebe plaćanja PDV-a za realizaciju međunarodnih kredita, koje su Željeznicama FBiH odobrile vlade Portugala i Kraljevine Španije u iznosu od 2.500.000 KM. Rok za povrat ovih sredstava nije ispoštovan i po odlukama Vlade FBiH je više puta reprogramiran, a sredstva od vraćenog PDV-a Željeznice FBiH su korišćena za plaćanje drugih obaveza.
Kako je u toku postupak prinudne naplate od strane Porezne uprave FBiH, JP Željeznice Federacije BiH, zbog trenutne nelikvidnosti, nije u mogućnosti vratiti dodijeljena sredstva, pa je potrebno prolongirati datum njihovog vraćanja.
U drugom obrazloženju je navedeno da je Vlada Federacije BiH odobrila izdvajanje iz Budžeta Federacije BiH za 2011. godinu za plaćanje PDV-a za realizaciju međunarodnih kredita odobrenih za Željeznice Federacije BiH u iznosu od 2.135.000 KM. Ni u ovom slučaju rok za povrat nije ispoštovan, a po odlukama Vlade FBiH je dva puta reprogramiran. Sredstva od vraćenog PDV-a su Željeznice FBiH koristila za plaćanje drugih obaveza.