Žepče: Za sanaciju šteta od poplava i klizišta te utopljavanje zgrada 424 hiljade KM

0
217
Ministar Nedić i načelnik Zovko potpisali ugovore vrijedne 423.910 KM

Federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić i načelnik Općine Žepče Mato Zovko potpisali su danas u Žepču ugovore o sufinansiranju za sanaciju šteta nastalih uslijed poplava i klizišta, kao i za utopljavanje zgrada radi uštede energije za koje su ovoj općini dodijeljena sredstava u ukupnom iznosu od 423.910 KM.
Potpisivanju ugovora prisustvovao je i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Josip Martić, te pomoćnik ministra Zdravko Buljeta.
Potpisani su ugovori za rekonstrukcije asfaltnog kolnika u ulici Prva, ulice Zagrebačka, lokalnog puta u MZ Ljubatovići, te ugovori za utopljavanje OŠ Žepče područnih škola Vinište i Begov Han.
Ministar Nedić je istaknuo kako je potpisivanje ovih ugovora logičan slijed nakon ranijih uspješno realiziranih projekata između Federalnog ministarstava prostornog uređenja i općine Žepče, te izrazio uvjerenje da će se i novi ugovori realizirati na dobrobit svih korisnika, kao i cjelokupnog stanovništva ove općine.
On je dodao kako će se ovom podrškom povećati otpornost lokalnih zajednica u FBiH, konkretno općine Žepče, u smislu povećanja energijske učinkovitosti i smanjenju rizika od klizišta i poplava, čime će se doprinijeti većoj sigurnosti stanovništva i infrastrukture u ciljanim područjima, kao i održivosti ulaganja u razvoj i oporavak.
Načelnik Zovko se zahvalio ministru Nediću, posebno ističući dosadašnju veoma uspješnu saradnju i podršku ministarstva, iskazujući svoju nadu i očekivanja stanovnika Žepča da se ovakva saradnja nastavi jednako uspješno i u predstojećem razdoblju.
Ugovori su potpisani u skladu sa Odlukom Vlade FBiH o usvajanju Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele, sa tekućih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima, za sanaciju šteta nastalih uslijed poplava i klizišta, te za projekt utopljavanja zgrada radi uštede energije, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.