ZF demonstrirao kako vanjski zračni jastuk štiti vozilo od bočnog sudara

0
849
Njemački ZF Friedrichshafen objavio video testiranja bočnog zračnog jastuka za zaštitu od sudara

ZF Friedrichshafen je krajem 2018. godine predstavio prvi svjetski vanjski zračni jastuk, a od tada je taj sistem dodatno usavršen pa je njemački proizvođač auto dijelova odlučio dodatno predstaviti ovu tehnologiju.
Tako je ZF objavio video testiranja bočnog zračnog jastuka za zaštitu od sudara. Prema navodima iz ZF-a bočni naleti na vozilo su među najopasnijim vrstama cestovnih prometnih nesreća. Samo u Njemačkoj u takvoj vrsti prometnih nesreća pogine oko 700 ljudi godišnje, što je skoro trećina svih smrtnih slučajeva.
U ZF-u vjeruju da bi primjena ovog sistema zračnih jastuka spasio veliki broj života i smanjio ozbiljnost ozljeda putnika za oko 40 posto. Razlog za ovakve tvrdnje je činjenica da njegovom primjenom, u području vrata između A i C stupa, smanjuje penetracija drugog vozila za oko 30 posto što značajno pospješuje šanse za preživljavanje putnika u udarenom vozilu.
Zračni jastuci se, kao i unutar vozila, napuhuju neposredno pred udar i stvaraju novu udarnu zonu. Njihova nadzorna jedinica je uparena sa senzorima koji nadgledaju okolinu vozila pa na taj način može prosuditi je li sudar neminovan i hoće li ili neće izbaciti zračne jastuke. Sistem ima oko 150 milisekundi da odluči o svemu tome, što je otprilike jednako trajanju jednog treptaja oka.
Prikazani test bio bi vjerojatno puno vjerodostojniji da su korišteni pravi automobili, no za sada se testira samo lansiranje zračnih jastuka.