ŽFBiH: Ponovo zarobljen voz u Bihaću; MUP USK: Policija nije blokirala voz već iskrcavanje migranata

0
1322
ŽFBiH: Blokadom voza sa migrantima onemogućeno putovanje i drugim putnicima, sa uredno kupljenim kartama

Željeznice FBiH saopćile su da je danas ponovo došlo do nezakonitog ‘zarobljavanja’ BH voza – 714 u Bihaću od strane MUP-a USK i do nasilnog prekida odvijanja redovnog putničkog željezničkog saobraćaja na relaciji Bihać-Sarajevo.
Prema navodima policije, u vozu je bilo 146 migranata. Međutim, kako navode iz ŽFBiH, tom blokadom voza onemogućeno je putovanje i drugim putnicima, sa uredno kupljenim kartama, da nesmetano putuju na relaciji Bihać-Sarajevo.
O ovom postupanju pripadnika MUP-a USK, Željeznice FBiH nisu zvanično obavještene. Zbog toga će ŽFBiH podnijeti tužbu za nadoknadu štete od Vlade USK i podnijeti prijave protiv ministra i komesara MUP-a USK.
“Zahtijevamo hitnu intervenciju nadležnih organa i deblokadu BH voza u cilju uspostave redovnog željezničkog saobraćaja na relaciji Sarajevo-Bihać-Sarajevo“, saopćeno je iz ŽFBiH.
Iz ŽFBiH navode da su o ovom problemu migrantske krize u više navrata izvještavale Ministarstvo sigurnosti BiH, Vladu FBiH, Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH, MUP FBiH, MUP KS, Vladu USK-a, MUP USK-a i ostale nadležne organe i institucije.
Nažalost, kako ističu, do sada nisu dobili odgovor o daljem postupanju u aktuelnoj situaciji u BiH.
Željeznice FBiH traže hitno djelovanje nadležnih organa i institucija u iznalaženju sistemskog rješenja o navedenim problemima, u cilju redovnog i sigurnog odvijanja željezničkog saobraćaja na ovoj relaciji, kao i smjernice za dalje postupanje ŽFBiH u uslovima migrantske krize.

MUP USK: Policija nije blokirala voz već iskrcavanje migranata

MUP USK demantovao je da su policijski službenici ovog kantona danas blokirali talgo voz Bihać- Sarajevo na željezničkoj stanici u Bihaću.
Navodi se da su Željeznice FFBiH mogle saobraćati redovno s tim da nije dozvoljeno iskrcavanje iz voza migranata za koje ne postoji smještaj na području USK, a čije zbrinjavanje nije mogao preuzeti ni IOM čiji su službenici bili prisutni u vrijeme dolaska voza na željezničku stanicu Bihać.
“Policijski službenici MUP-a USK su nastavili provoditi mjere onemogućavanja priliva novog broja ilegalnih migranata na područje Bihaća i Velike Kladuše, što je u skladu sa zaključkom Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u USK, za šta imaju saglasnost Ministarstva sigurnosti Vijeća ministara BiH, a razlog je preopterećenost postojećih smještajnih kapaciteta na području USK i držanje sigurnosne situacije, humanitarne i zdravstveno-epidemiološke situacije pod kontrolom”, saopćeno je iz MUP USK.
Međunarodna organizacija za migracije (IOM) je obaviještena o situaciji te su po dolasku voza prihvatili privremeno zbrinjavanje sedam migranata iz grupe ranjivih kategorija, koja je doputovala Talgo vozom i koji su kasnije, uz pratnju socijalnih radnika iz Centra za socijalni rad Bihać, prebačeni u prihvatni centar Ušivak u Hadžićima.
“Nakon zdravstvenog pregleda migranata zatečenih u vozu Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Bihać preporučila je DDT tretman talgo voza. Preostalih 147 ilegalnih migranata koji su zatečeni u vozu tokom dana, u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH i uz asistenciju MUP-a USK, autobusima su transportovani u Ušivak, gdje ima raspoloživog kapaciteta za njihov prihvat”, navodi se u saopćenju.