Colgate istraživanje: Zubna pasta i sredstvo za ispiranje usta deaktiviraju 99,9% virusa koji uzrokuje Covid-19

U toku je program kliničkih istraživanja za potvrđivanje potencijala oralnih zdravstvenih proizvoda za usporavanje širenja virusa

0
546
Rezultati istraživanja sugeriraju da proizvodi za oralnu njegu mogu smanjiti količinu virusa u ustima

Laboratorijska ispitivanja pokazuju da paste za zube koje sadrže cink ili formule za ispiranje usta i sredstva za ispiranje usta s cetilpiridinijevim kloridom (CPC) neutraliziraju virus koji uzrokuje Covid-19 za 99,9 posto.
Studije su dio Colgateovog istraživačkog programa koji uključuje kliničke studije među zaraženim ljudima radi procjene efikasnosti proizvoda za oralnu njegu u smanjenju količine virusa u ustima, što potencijalno usporava prenos virusa Covid-19.
U laboratorijskim ispitivanjima – prva koja je uključivala zubnu pastu – Colgate Total i Meridol pasta za zube neutralizirali su 99,9% virusa nakon dvije minute kontakta. Vode za ispiranje usta Colgate Plax, Colgate Total i Colgate Zero bile su slično efikasne nakon 30 sekundi. Studije, završene u oktobru, provedene su u partnerstvu sa Institutom za istraživanje javnog zdravlja Univerziteta Rutgers i Regionalnim laboratorijama za biološku sigurnost.
Rezultati sugeriraju da neke paste za zube i sredstva za ispiranje usta mogu pomoći pri smanjenju širenja SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje Covid-19, privremenim smanjenjem količine virusa u ustima. Virus se širi respiratornim kapljicama ili malim česticama koje nastaju kada zaražena osoba kašlje, kiše, pjeva, razgovara ili diše, prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.
“Iako četkanje i ispiranje nisu tretman ili način da se osoba u potpunosti zaštiti od infekcije, oni mogu pomoći u smanjenju prenosa i usporiti širenje virusa, nadopunjujući korist koju imamo od nošenja maski, socijalnog udaljavanja i čestog pranja ruku. U ranim smo fazama naših kliničkih ispitivanja, ali naši preliminarni laboratorijski i klinički rezultati vrlo obećavaju“, izjavila je dr. Maria Ryan, Colgateova glavna klinička služba.
Dr. David Alland, šef infektivnih bolesti i direktor Centra za odgovor na Covid-19 i pripravnost za pandemiju, koji je vodio Rutgersovu studiju zajedno sa kolegama Dr. Pradeep Kumar i Riccardo Russo, je rekao da iako još uvijek ne znamo kakav je doprinos virusa SARS CoV2 porijeklom iz usta prenošenju Covid-19, pljuvačka sigurno može sadržavati količine virusa koje su uporedive s količinom virusa u nosu i grlu. To sugerira da bi smanjenje virusa u ustima moglo pomoći u sprečavanju prenosa tokom vremena kada su proizvodi za oralnu njegu aktivni.
Paralelno s laboratorijskom studijom, na Institutu Albert Einstein u Sao Paulu u Brazilu sprovedena je klinička studija koju je sponzorisao Colgate, a koja je obuhvatila oko 50 hospitaliziranih ispitanika sa Covid-19 odjeljenja. Ova studija je pokazala sposobnost određenih Colgate vodica za ispiranje usta da privremeno značajno smanjuju količinu virusa u ustima.
Istraživači planiraju podijeliti svoja otkrića početkom decembra. Dodatne kliničke istraživačke studije o pastama za zube i vodama za usta koje podržava Colgate u ranoj su fazi na Rutgersu, Einsteinovom institutu i na Stomatološkom fakultetu Univerziteta Sjeverna Karolina Adams, a u tim je studijama sudjelovalo oko 260 osoba s Covid-19.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here