BiH predala odgovore na Upitnik Evropske komisije

0
938
Čović i Zvizdić predali odgovore na Upitnik Evropske komisije predsjedniku EK Jean-Claudeu Junckeru

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas su predali odgovore na Upitnik Evropske komisije predsjedniku EK Jean-Claudeu Junckeru koji je kazao da je urađen odličan posao.
“Povjerenik Hahn i ja jako smo zadovoljni i sretni što smo ovdje. Ovo je danas jedan važan dan za BiH i za EU. Blaise Pascal je govorio volim sve ono što ujedinjuje. Evropa i BiH će od sada i nadalje ići zajedno. Ovo je važan dan”, kazao je Juncker.
“Želim odati počast svima onima koji su bili uključeni u ovaj ogroman posao. To je bio jedan pravi stres test kako je rekao povjerenik Hahn. Malo ste vidjeli kako izgleda svakodnevni posao evropskih službenika. Već sad ste spremni za buduće faze”, kazao je predsjednik EK u Sarajevu.
Kako je naveo, srž je važnija od datuma.
“Ne mogu vam obećati datum kada će vaša zemlja postati zemlja kandidat. Proučit ćemo sve odogvore koje ste nam dali. Ići ćemo korak po korak i vidjet ćemo kako se stvari razvijaju. Treba činiti razliku između brzine i brzopletosti. Radi se o ozbiljnom radu, odgovori moraju biti ozbiljni. Još jednom vam čestitam, odlično ste obavili vaš dio posla”, naveo je Hahn.
U Upitniku Evropske komisije postavljena su 3.242 pitanja na koja je odgovaralo preko 1.100 predstavnika svih institucija u BiH, koji su bili uključeni u radne grupe i mehanizam koordinacije. Održano je stotine radnih sastanaka, što je dovelo do odgovora na više od 20.000 stranica materijala, uključujući i 1.115 zakona i drugih akata koji su priloženi uz odgovore, prenosi N1.
Uz odgovore institucija u BiH prevedeno je i priloženo i 170 odgovora nevladinih organizacija, kao i 5.347 odgovora građana BiH, koji su imali mogućnost da direktno odgovaraju na 35 pitanja.
Predaji Upitnika EK u Sarajevu su uz političke zvaničnike BiH prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice i diplomatskog kora.

Predsjednik EK Jean-Claude Juncker obratio se bh. zvaničnicima u Parlamentu BiH

Junker: Budućnost BiH je u Evropskoj uniji!

U Velikoj sali Parlamentarne skupštine BiH danas je održana zajednička sjednica oba doma Parlamenta BiH na kojoj se predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker obratio prisutnima nakon što su mu danas u Predsjedništvu BiH predati odgovori BiH na Upitnik Evropske komisije.
“U trenutku u kojem vaša država prelazi novu etapu na evropskom putu, EK će sada pomno proučiti odgovore i početi pripremati svoje mišljenje u odnosu na vaš zahtjev za pristup kako bi preporučila vašu kandidaturu i to što prije. Vi i jeste integralni dio Evrope, evropske kulture, povijesti, zajedno trebamo poboljšati i konsolidirati povijest i geografiju Evrope. Vaša budućnost je u EU”, rekao je Juncker.
Predsjednik Evropske komisije je dodao da se na ovaj proces gleda sa tehničke strane, ali se zapravo radi o političkom projektu i za to se trebaju ujediniti sve političke snage u BiH kako bi učinila sve da postane članica EU, prenosi agencija Patria.
“Ovaj vaš izbor je izbor za buduće generacije i zato se želim obratiti mladosti BiH. Dugujemo toj mladosti da se angažiramo snažno i da provedemo sve reforme. 35 godina nakon Olimpijskih igara u Sarajevu, 24 godine nakon kraja rata u februaru 2019. će se u Sarajevu održati Evropski olimpijski festival. Taj olimpijski duh sličan je evropskom. Evropa je puno više od institucija vlasti. Evropa je projekt pomirenja u jedinstvu poštivajući razlike”, kazao je Juncker.
Naglasio je da su reforme neophodne i to najviše zbog građane. Istakao je potrebu jačanja vladavine prava, smanjenja korupcije, nadilaziti neprijateljstva…
“Trebamo uvesti stabilnost, a ne možemo uvesti nestabilnost u Evropu. Treba riješiti teritorijalne nedoumice”, rekao je Juncker te dodao da patriotizam nema veze sa nacionalizmom koji je otrov i suprotan evropskim vrijednostima.
Juncker je obraćanje završio riječima: Živjela BiH, živjela Evropa!