Zvizdić na Samitu 16+1: BiH želi poboljšati saradnju sa Kinom i zemljama CEE

0
1138
U Budimpešti se održava 6. Samit 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom NR Kine

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić učestvuje danas u Budimpešti na 6. Samitu 16 premijera zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEE) sa premijerom NR Kine (16+1).
Na Plenarnoj sesiji Samita NR Kine i zemalja CEE Zvizdić je u svome obraćanju premijerima istaknuo da šesti Samit predstavlja dokaz održivosti partnerskog odnosa i siguran put ka jačanju bilateralnih i privrednih odnosa.
Zvizdić je istakao da BiH aktivno radi na realizaciji ključnih vanjskopolitičkih prioriteta, jačanju unutrašnje stabilnosti i ekonomskom razvoju. Naglasio je da je najvažniji vanjskopolitički cilj BiH članstvo u EU i da se kontinuirano radi na ispunjavanju uslova za dobijanje kandidatskog statusa. Izrazio je očekivanje da će se to i desiti u prvoj polovini 2018. godine.
Govorio je i o procesima vezanim za ekonomski razvoj BiH i istaknuo da se radi na implementaciji brojnih reformskih mjera u oblastima porezne politike, unapređenja poslovnog okruženja, tržišta rada, jačanja konkurentnosti i stvaranju uslova za privlačenje stranih investicija. Naveo je da su reforme koje se provode već rezultirale pozitivnim pomacima u rastu BDP-a od 3,1% i otvaranju više od 40.000 radnih mjesta, te da su u posljednih 30 mjeseci u porastu svi vitalni ekonomski pokazatelji u BiH, poput izvoza, industrijske proizvodnje i turizma.
Zvizdić je upoznao prisutne premijere i sa turističkim potencijalima BiH, njenim historijskim naslijeđem i prirodnim bogatstvima.
“Drago mi je sa vama podijeliti vijest da se broj turista u prethodnoj godini povećao za više od 16 posto što nas svrstava među 20 zemalja svijeta sa najvećim porastom turističkih posjeta po glavi stanovnika”, rekao je Zvizdić.
Dodao je da ga raduje činjenica da, pored tradicionalnih gostiju iz evropskih zemalja, sve više građana NR Kine posjećuje BiH, čiji se broj prema statističkim pokazateljima, udvostučio u posljednih godinu dana.
“Iz tog razloga zadovoljstvo mi je najaviti da će tokom Samita u Budimpešti biti potpisan Sporazum o međusobnom ukidanju viza državljanima NR Kine i Bosne i Hercegovine. Uvjeren sam će ovaj Sporazum otvoriti vrata za još veći dolazak kineskih turista i ojačati i unaprijediti našu privrednu, naučnu i kulturnu saradnju”, rekao je Zvizdić te dodao da smatra izuzetno važnim uspostavljanje direktne aviolinije Peking–Beograd–Sarajevo.
Zvizdić je rekao da pored turizma sektori energetike i transporta ostaju prioritetni sektori za BiH kao nosioci potencijala za ulaganja. Naglasio je da se naša država nalazi na 8. mjestu u Evropi po hidropotencijalu, da ima potencijale u oblasti energije vjetra i značajne rezerve kvalitetnog uglja. Naveo je projekat izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, kapaciteta 450 MW, za koji će danas biti potpisan Ugovor o kreditu između Elektroprivrede BiH i kineske EXIM banke.
“Potpisivanje ovog Ugovora ima višestruk značaj jer, pored činjenice da se radi o najznačajnijoj investiciji u energetski sektor u Bosni i Hercegovini, ovaj projekat simbolizira početak brojnih narednih projekata koje namjeravamo realizirati sa NR Kinom unutar platforme 16+1”, rekao je Zvizdić.
On je istakao interes BiH za izvozom poljoprivrednih proizvoda u Kinu, te ukazao da je današnje potpisivanje Sporazuma o poljoprivrednoj saradnji između NR Kine i Vijeća ministara BiH važan korak ka tom cilju.
Zvizdić je na kraju svog obraćanja istakao da je Bosna i Hercegovina izuzetno zanteresovana da još više unaprijedi postojeće bilateralne i ekonomske odnose sa NR Kinom, kao i zemljama srednje i istočne Evrope.
On je tom prilikom pozvao prisutne premijere država učesnica Samita 16+1 da posjete našu zemlju, a posebno da u aprilu 2018. posjete Mostar gdje će se u sklopu 21. Privrednog sajma u Mostaru, održati ’16+1 – Sajam poljoprivredne opreme’. Isto tako, upućen je poziv da posjete i Sarajevo, glavni grad BiH, koji će 2018. godine biti domaćin Treće ’16+1 konferencije u oblasti inovacija’, koja će se održati u sklopu Regionalnog foruma inovacija UNLIMITED.