Zvizdić: Uskoro okvirna energetska strategija BiH

0
4078

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas da ne postoje prepreke da BiH u skorom vremenu dobije okvirnu energetsku strategiju koja će uvažiti sve ono što predlože entiteti, odnosno institucije koje imaju zakonska ovlaštenja u ovoj oblasti.
Zvizdić je na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH rekao da je BiH, imajući u vidu energetske potencijale, lider u regionu.
“Treba istaći da hidroenergetski potencijali stavljaju BiH na osmo mjesto u Evropi, imamo šest miliona tona rezervi najkvalitetnijeg uglja, potencijale u oblasti obnovljive enegije, vjetroelektrana, bio energije itd”, istakao je Zvizdić.
On je istakao da BiH ima suficit u proizvodnji i izvozu električne energije, ali da se neke institucije ponašaju kao da je BiH sama na planeti i da se sva energija proizvodi u BiH.
“Ne razumiju šta je regionalni energetski sistem, šta je integrisanje u energetsku mrežu Jugoistočne Evrope i Evrope. Zbog toga imamo usporavanje usvajanja strateških dokumenata, što nas onemogućava u ispunjavanju uslova iz Trećeg i Četvrtog energetskog paketa i da budemo kredibilan partner, možda najvažniji činilac Jugoistočne Evrope i Energetske zajednice EU”, dodao je Zvizdić.
Prema njegovim riječima, Vijeće ministara je obezbijedilo novac za izradu strategije na nivou BiH i entiteta, te uspio da koordiniše sve da se dođe do strategije.
“Ne postoji više nijedna prepreka da ta strategija bude usvojena u nekom vrlom brzom periodu”, rekao je Zvizdić.