SASE: Sedmični promet 532.125 KM
21.07.2017
SASE: Sedmični promet 532.125 KM Na ovosedmičnom (17.–21. juli) trgovanju na Sarajevskoj berzi-burzi (SASE) ostvaren je promet od 532.124,60 KM. U sklopu 70 transakcija ukupno je prometovano 91.689 vrijednosnih papira.U ovom periodu minimalno jedna trgovina obavljena je sa 28 simbola emitenata. Od toga 7 emitenta su ostvarila porast vrijednosti zvani... Proitaj vie
 
BLSE: Sedmični promet 1,83 miliona KM
21.07.2017
BLSE: Sedmični promet 1,83 miliona KM Na ovosedmičnom (17.- 21. juli) trgovanju na Banjalučkoj berzi (BLSE) ostvaren je promet od 1.831.688,65 KM, kroz 199 transakcija. Od ukupnog prometa sa akcijama na službenom berzanskom tržištu – segment Fondova ostvareno je 16.788,46 KM što predstavlja 0,92% od ukupnog ovonedjeljnog prometa.Od akcija na službenom ber... Proitaj vie
 
SASE: Dionice GRUPEX-a porasle dva posto
21.07.2017
SASE: Dionice GRUPEX-a porasle dva posto Na današnjem trgovanju na Sarajevskoj berzi-burzi (SASE) ostvaren je ukupan promet od 103.056,59 KM. U sklopu 19 transakcija ukupno je prometovano 38.157 vrijednosnih papira. Vrijednost BIFX-a je pala za 7,98 indeksnih poena na 949,64 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja pad od 0,83%. Vrijednost indeksa... Proitaj vie
 
BLSE: Dnevni promet 180.564 KM
21.07.2017
BLSE: Dnevni promet 180.564 KM Na današnjem trgovanju na Banjalučkoj berzi (BLSE) ostvaren je promet od 180.564,39 KM, kroz 35 transakcija. Vrijednost BIRS indeksa se smanjila za 0,62% i iznosi 563,96 poena, dok se vrijednost FIRS indeksa smanjila za 0,18% i iznosi 1.759,41 poena.Od akcija na službenom berzanskom tržištu lista B najveći promet je o... Proitaj vie
 
SASE: Najveći promet dionicama FDS-a, porasle 5,46%
20.07.2017
SASE: Najveći promet dionicama FDS-a, porasle 5,46% Na današnjem trgovanju na Sarajevskoj berzi-burzi (SASE) ostvaren je ukupan promet od 129.310,14 KM. U sklopu 19 transakcija ukupno je prometovano 21.657 vrijednosnih papira. Vrijednost BIFX-a je pala za 0,89 indeksnih poena na 957,62 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja pad od 0,09%. Vrijednost indeksa... Proitaj vie
 
<< Početak < Predhodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća > Kraj >>

Rječnik pojmova

Sve A- B- C- Č- Ć- D- - Đ- E- F- G- H- I- J- K- L- M- N- O- P- Q- R- S- Š- T- U- V- W- X- Y- Z- Ž
TerminOpis
Akceptpredstavlja izjavu lica na koje se vuče mjen...Vidi sveAkcept - predstavlja izjavu lica na koje se vuče mjenica, da će u roku dospjeća mjenice na naplatu isplatiti mjenični dug u cjelini ili djelimično.
Akceptni naloginstrument plaćanja, a često i instrument o...Vidi sveAkceptni nalog - instrument plaćanja, a često i instrument obezbjeđenja budućeg plaćanja.
Akcijski kapital ukupan iznos kapitala obezbijeđen emisijom i...Vidi sveAkcijski kapital - ukupan iznos kapitala obezbijeđen emisijom i plasmanom akcija kao hartija od vrijednosti vlasničkog karaktera.
Akceptni kreditvrsta kratkoročnog kredita u kojemu banka u ...Vidi sveAkceptni kredit - vrsta kratkoročnog kredita u kojemu banka u okviru ugovorenog akceptnog kredita akceptira mjenice trasirane (vučene) na nju od strane korisnika kredita, te se obavezuje platiti mjenični iznos u slučaju neizvršenja obaveze o roku dospjeća samog izdatnika mjenice ili trasanta.
Akcionarfizičko ili pravno lice koje je vlasnik akci...Vidi sveAkcionar - fizičko ili pravno lice koje je vlasnik akcija u akcionarskom društvu i koje kao takvo vrši svoja imovinska i korporacijska prava u akcionarskom društvu
Akcionarsko društvonastaje udruživanjem kapitala više lica - o...Vidi sveAkcionarsko društvo - nastaje udruživanjem kapitala više lica - osnivača, a na osnovu kupljenih akcija.
Akontacijasuma novca koja se isplaćuje izvršiocu neko...Vidi sveAkontacija - suma novca koja se isplaćuje izvršiocu nekog posla prije početka izvršavanja posla.
Akreditivna raspolaganje korisniku određenog iznosa n...Vidi sveAkreditiv - na raspolaganje korisniku određenog iznosa novca za unaprijed određenu namjenu.
Aktivaukupna vrijednost imovine preduzeća na neki ...Vidi sveAktiva - ukupna vrijednost imovine preduzeća na neki određeni datum (godišnja bilansa stanja obično je s datumom 31. decembra).
Aktivna kamataje kamata koju banka obračunava i naplaćuje...Vidi sveAktivna kamata - je kamata koju banka obračunava i naplaćuje na kredite. Visina kamate ovisi o opštem nivou kamatnih stopa, valuti kredita, roku na koji je kredit odobren i procjeni rizika, te je na dulje rokove i veće rizike viša i obrnuto.
Akumulacijau preduzeću nepotrošena novčana sredstva, ...Vidi sveAkumulacija - u preduzeću nepotrošena novčana sredstva, za proširenje poslovne aktivnosti.
Akvizicijaoznačava proces spajanja dvije ili više fir...Vidi sveAkvizicija - označava proces spajanja dvije ili više firme u jednu. Ona koja vrši akviziciju otkupljuje pravo vlasništva nad drugom firmom. U postupku akvizicije jedna firma prestaje s poslovanjem.
Alfa (Alpha)razlika između očekivanog povrata na vrijed...Vidi sveAlfa (Alpha) - razlika između očekivanog povrata na vrijednosni papir i njegovog ravnotežnog očekivanog povrata.
Alfa dioniceoznaka za dionice najvećih kompanija kojima ...Vidi sveAlfa dionice - oznaka za dionice najvećih kompanija kojima se najviše trguje, a izlistane su na Londonskoj berzi. Predstavljaju britanski ekvivalent američkim blue-chip dionicama.
Algoritamoznačava zbir kodiranih pravila i procedura ...Vidi sveAlgoritam - označava zbir kodiranih pravila i procedura za rješavanje određenih problema. Algoritmom se problem rješava skupom pravila, instrukcija i postupaka.
Al pariizraz koji u poslovanju s vrijednosnim papiri...Vidi sveAl pari - izraz koji u poslovanju s vrijednosnim papirima označava da će se oni prodavati po njihovoj nominalnoj vrijednosti. To se ostvaruje u slučaju da prinos na takve vrijednosne papire odgovara onom prinosu koji očekuju kupci na tržištu kapitala.
American Depository Receipts (ADRs)finansijska sredstva koja emituje banka SAD-a...Vidi sveAmerican Depository Receipts (ADRs) - finansijska sredstva koja emituje banka SAD-a koja predstavljaju indirektno vlasništvo nad određenim brojem dionica u preciziranoj stranoj firmi. ADR se čuvaju kao depozit u banci zemlje iz koje je firma.
American optionAmerička opcija koja se može izvršiti (isk...Vidi sveAmerican option - Američka opcija koja se može izvršiti (iskoristiti) u bilo koje vrijeme u toku važenja opcije, uključujući i dan dospjeća.
Američka berza (AMEX)druga po značaju berza vrijednosnim papirima...Vidi sveAmerička berza (AMEX) - druga po značaju berza vrijednosnim papirima u SAD. Specijalizirala se i u trgovanju opcijama.

Ukupno 516 pojmova u rječniku. Vidi sve >>

rb-magija-vraca-novac-300x250

Statistika

Procredit-stan-300x250

Nova izdanja

Kursna lista

Pregled kompletne kursne liste...