SASE: Sedmični promet 26,15 miliona KM
26.05.2017
SASE: Sedmični promet 26,15 miliona KM Na ovosedmičnom (22.- 26. maj) trgovanju na Sarajevskoj berzi-burzi (SASE) ostvaren je promet od 26.153.211,92 KM. U sklopu 185 transakcija ukupno je prometovano 2.693.392 vrijednosna papira.U ovom periodu minimalno jedna trgovina obavljena je sa 34 simbola emitenata. Od toga 13 emitenta su ostvarila porast vrijednost... Proitaj vie
 
BLSE: Sedmični promet 465.521 KM
26.05.2017
BLSE: Sedmični promet 465.521 KM Na ovosedmičnom (22.- 26. maj) trgovanju na Banjalučkoj berzi (BLSE) ostvaren je promet od 465.520,99 KM, kroz 228 transakcija. Od ukupnog prometa sa akcijama na službenom berzanskom tržištu – segment Fondova ostvareno je 46.966,28 KM što predstavlja 10,09% od ukupnog ovonedjeljnog prometa.Od akcija na službenom berza... Proitaj vie
 
SASE: Dionice KLAS-a porasle 19,72%
26.05.2017
SASE: Dionice KLAS-a porasle 19,72% Na današnjem trgovanju na Sarajevskoj berzi-burzi (SASE) ostvaren je ukupan promet od 1.249.302,09 KM (1.248.832,09 KM redovne berzanske trgovine i 470,00 KM prijavljene trgovine). U sklopu 48 transakcija ukupno je prometovano 672.358 vrijednosnih papira. Vrijednost BIFX-a pala je za 3,27 indeksnih poena na 971,70 poe... Proitaj vie
 
BLSE: Akcije Rafinerije nafte Brod pale 8,33%
26.05.2017
BLSE: Akcije Rafinerije nafte Brod pale 8,33% Na današnjem trgovanju na Banjalučkoj berzi (BLSE) ostvaren je promet od 23.955,01 KM, kroz 26 transakcija. Vrijednost BIRS indeksa se povećala za 0,19% i iznosi 586,23 poena. Vrijednost FIRS indeksa se povećala za 0,12% i iznosi 1.762,99 poena.Od akcija na službenom berzanskom tržištu lista B najveći promet je ostvar... Proitaj vie
 
SASE: Najviše se trgovalo dionicama KLAS-a
25.05.2017
SASE: Najviše se trgovalo dionicama KLAS-a Na današnjem trgovanju na Sarajevskoj berzi-burzi (SASE) ostvaren je ukupan promet od 98.152,87 KM. U sklopu 25 transakcija ukupno je prometovano 60.494 vrijednosnih papira. Vrijednost BIFX-a je pala za 2,95 indeksnih poena na 974,97 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja pad od 0,30%. Vrijednost indeksa ... Proitaj vie
 
<< Početak < Predhodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća > Kraj >>

Rječnik pojmova

Sve A- B- C- Č- Ć- D- - Đ- E- F- G- H- I- J- K- L- M- N- O- P- Q- R- S- Š- T- U- V- W- X- Y- Z- Ž
TerminOpis
Akceptpredstavlja izjavu lica na koje se vuče mjen...Vidi sveAkcept - predstavlja izjavu lica na koje se vuče mjenica, da će u roku dospjeća mjenice na naplatu isplatiti mjenični dug u cjelini ili djelimično.
Akceptni naloginstrument plaćanja, a često i instrument o...Vidi sveAkceptni nalog - instrument plaćanja, a često i instrument obezbjeđenja budućeg plaćanja.
Akcijski kapital ukupan iznos kapitala obezbijeđen emisijom i...Vidi sveAkcijski kapital - ukupan iznos kapitala obezbijeđen emisijom i plasmanom akcija kao hartija od vrijednosti vlasničkog karaktera.
Akceptni kreditvrsta kratkoročnog kredita u kojemu banka u ...Vidi sveAkceptni kredit - vrsta kratkoročnog kredita u kojemu banka u okviru ugovorenog akceptnog kredita akceptira mjenice trasirane (vučene) na nju od strane korisnika kredita, te se obavezuje platiti mjenični iznos u slučaju neizvršenja obaveze o roku dospjeća samog izdatnika mjenice ili trasanta.
Akcionarfizičko ili pravno lice koje je vlasnik akci...Vidi sveAkcionar - fizičko ili pravno lice koje je vlasnik akcija u akcionarskom društvu i koje kao takvo vrši svoja imovinska i korporacijska prava u akcionarskom društvu
Akcionarsko društvonastaje udruživanjem kapitala više lica - o...Vidi sveAkcionarsko društvo - nastaje udruživanjem kapitala više lica - osnivača, a na osnovu kupljenih akcija.
Akontacijasuma novca koja se isplaćuje izvršiocu neko...Vidi sveAkontacija - suma novca koja se isplaćuje izvršiocu nekog posla prije početka izvršavanja posla.
Akreditivna raspolaganje korisniku određenog iznosa n...Vidi sveAkreditiv - na raspolaganje korisniku određenog iznosa novca za unaprijed određenu namjenu.
Aktivaukupna vrijednost imovine preduzeća na neki ...Vidi sveAktiva - ukupna vrijednost imovine preduzeća na neki određeni datum (godišnja bilansa stanja obično je s datumom 31. decembra).
Aktivna kamataje kamata koju banka obračunava i naplaćuje...Vidi sveAktivna kamata - je kamata koju banka obračunava i naplaćuje na kredite. Visina kamate ovisi o opštem nivou kamatnih stopa, valuti kredita, roku na koji je kredit odobren i procjeni rizika, te je na dulje rokove i veće rizike viša i obrnuto.
Akumulacijau preduzeću nepotrošena novčana sredstva, ...Vidi sveAkumulacija - u preduzeću nepotrošena novčana sredstva, za proširenje poslovne aktivnosti.
Akvizicijaoznačava proces spajanja dvije ili više fir...Vidi sveAkvizicija - označava proces spajanja dvije ili više firme u jednu. Ona koja vrši akviziciju otkupljuje pravo vlasništva nad drugom firmom. U postupku akvizicije jedna firma prestaje s poslovanjem.
Alfa (Alpha)razlika između očekivanog povrata na vrijed...Vidi sveAlfa (Alpha) - razlika između očekivanog povrata na vrijednosni papir i njegovog ravnotežnog očekivanog povrata.
Alfa dioniceoznaka za dionice najvećih kompanija kojima ...Vidi sveAlfa dionice - oznaka za dionice najvećih kompanija kojima se najviše trguje, a izlistane su na Londonskoj berzi. Predstavljaju britanski ekvivalent američkim blue-chip dionicama.
Algoritamoznačava zbir kodiranih pravila i procedura ...Vidi sveAlgoritam - označava zbir kodiranih pravila i procedura za rješavanje određenih problema. Algoritmom se problem rješava skupom pravila, instrukcija i postupaka.
Al pariizraz koji u poslovanju s vrijednosnim papiri...Vidi sveAl pari - izraz koji u poslovanju s vrijednosnim papirima označava da će se oni prodavati po njihovoj nominalnoj vrijednosti. To se ostvaruje u slučaju da prinos na takve vrijednosne papire odgovara onom prinosu koji očekuju kupci na tržištu kapitala.
American Depository Receipts (ADRs)finansijska sredstva koja emituje banka SAD-a...Vidi sveAmerican Depository Receipts (ADRs) - finansijska sredstva koja emituje banka SAD-a koja predstavljaju indirektno vlasništvo nad određenim brojem dionica u preciziranoj stranoj firmi. ADR se čuvaju kao depozit u banci zemlje iz koje je firma.
American optionAmerička opcija koja se može izvršiti (isk...Vidi sveAmerican option - Američka opcija koja se može izvršiti (iskoristiti) u bilo koje vrijeme u toku važenja opcije, uključujući i dan dospjeća.
Američka berza (AMEX)druga po značaju berza vrijednosnim papirima...Vidi sveAmerička berza (AMEX) - druga po značaju berza vrijednosnim papirima u SAD. Specijalizirala se i u trgovanju opcijama.

Ukupno 516 pojmova u rječniku. Vidi sve >>

rb.banner-kuca

Statistika

Procredit-stan-300x250

Nova izdanja

Kursna lista

Pregled kompletne kursne liste...