100 najvećih u BiH će u septembru ugostiti vodeće predstavnike bh. biznisa

0
832
Poslovne novine predstavile aktivnosti i potpisale ugovor sa partnerima projekta '100 najvećih u BiH'

Sarajevo će u septembru još jednom biti centar promocije najuspješnijih domaćih kompanija. Poslovni projekt ‘100 najvećih u BiH’, po 32. put će ugostiti predstavnike domaćeg biznisa, uspješnih privrednika, vrhunskih menadžera, uglednih zvaničnika i novinara.
Prateći kontinuirano privredna kretanja u Bosni i Hercegovini i regionu, te stavljajući akcenat na to ko su generatori razvoja ekonomija, ‘Poslovne novine’ i ove godine, u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH i analitičkim partnerom LRC d.o.o. iz Sarajeva, realizuju ovaj značajni projekt.
Dugoročnu podršku ‘100 najvećih u BiH’ dale su i kompanije Addiko Banka d.d. Sarajevo i Euroexpress d.o.o. Banja Luka, s kojima su ‘Poslovne novine’ potpisale vrijedan ugovor o saradnji.
Saradnja je ozvaničena na konferenciji za medije, održanoj u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, potpisivanjem ugovora kojoj su prisustvovali direktor Poslovnih novina Emil Kučković, predsjednica Uprave Addiko Banke Sarajevo Sanela Pašić i direktor sektora logistike EuroExpress brza pošta Banja Luka Nenad Šehovac.
Ovom prilikom najavljena je višemjesečna kampanja za najuspješnije kompanije, koja će svoju završnicu imati na gala svečanosti ‘100 najvećih u BiH’ pred oko 450 zvanica. Kompanijama koje budu ostvarile najbolje rezultate u kategorijama po prihodu, izvozu, dobiti i investicijama, kao i najboljima po djelatnostima, biće dodijeljena posebna priznanja.
“Na osnovu 33.097 završnih računa koje su privrednici predali nadležnim agencijama uradićemo opsežnu analizu koja će pokazati ko su generatori rasta u BiH. Značajno je istaknuti da ove godine na rang listama imamo 315 kompanija koje prošle godine nisu bile rangirane“, kazala je Alena Ahmetspahić-Fočo, direktorica projekta ‘100 najvećih u BiH’.
“Preliminarni podaci pokazuju da je rangiranjem obuhvaćeno 737 kompanija, velikih, srednjih i malih, što je 2% ukupnog broja firmi koje su predale završne račune za 2018. One generišu 45% ukupnog prihoda BiH, 62% ukupnog izvoza BiH, i 54% ukupne dobiti, te zapošljavaju 27% radne snage naše zemlje. Analize koje radimo pokazuju upravo da ove rangirane kompanije čine okosnicu ekonomije BiH“, rekao je Emil Kučković, direktor Poslovnih novina i izvršni direktor LRC analitičkog partnera na projektu 100 najvećih u BiH.
“Vanjskotrgovinska komora BiH nastavlja sa pružanjem podrške ovom značajnom projektu koji je izašao van granica BiH i postao regionalan. U 2018. godini je 33.097 kompanija ostvarilo ukupan prihod od prodaje u iznosu od 69 milijardi KM što je za 5% više nego u 2017., dok je prihod od izvoza u 2018. godini iznosio 10,9 milijardi, a što je u odnosu na 2017. godinu za 8% više. Ovo bi trebao biti signal svim akterima u državi da trebaju ubrzati reformske procese, te zajedno raditi na smanjenju i ukidanju parafiskalnih nameta i unapređenju poslovne klime”, istakao je Ahmet Egrlić, dopredsjednik VTK BiH.
Podsjetimo da je projekt ‘100 najvećih’ već izašao iz okvira BiH i postao regionalan prodajom franšize u Crnu Goru i Srbiju, s tendencijom širenja i na ostale zemlje regiona. Tako će se 30. maja, u Podgorici, po drugi put zaredom održati i gala svečanost ‘100 najvećih u Crnoj Gori’.