Eurostat: Inflacija u eurozoni smanjena na 10 posto

0
543
Grčka, Italija i Portugal su najzaduženije zemlje u Evropskoj uniji

Inflacija u eurozoni oslabila je u novembru, kliznuvši na 10 posto sa oktobarskih 10,6 posto (na godišnjem nivou), zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su danas prve procjene Eurostata.
Na mjesečnom nivou, cijene su u novembru pale za 0,1 posto, nakon 1,5-postotnog skoka u oktobru. Energija je i u novembru bila glavni motor rasta cijena, a poskupjela je za 34,9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, blaže nego u oktobru kada je rast iznosio 41,5 posto. U odnosu na oktobar energija je u novembru pojeftinila 1,9 posto.
Na godišnjem nivou, u novembru je usporio i rast cijena svježe hrane, s 15,5 na 13,8 posto. U odnosu na oktobar hrana je pojeftinila 0,7 posto.
U široj kategoriji hrane, pića i duhanskih proizvoda cijene su na godišnjoj razini bile više za 13,6 posto, nakon 13,1-postotnog povećanja u listopadu
Najviše godišnje stope inflacije i u novembru su imale baltičke zemlje, na čelu s Latvijom gdje je iznosila 21,7 posto, dok je stopa inflacije u Litvi i Estoniji iznosila 21,4 posto. Prema Eurostatu, ukupno je 11 zemalja imalo dvocifrene stope inflacije.
U Njemačkoj i Italiji, najvećem odnosno trećoj po veličini evropskoj ekonomiji, cijene su u novembru porasle 11,3% odnosno 12,5%, dok je inflacija u Sloveniji iznosila 10,8%. U Francuskoj su cijene na godišnjem nivou, u novembru porasle najmanje, za 7,1 posto.
Na mjesečnom nivou, cijene su u novembru pale u sedam zemalja eurozone, za četiri više nego u oktobru. Najveći pad imala je Nizozemska, za 4%, slijedi Grčka gdje su cijene u novembru bile niže za 2,6% nego u oktobru. Najviše su pak u odnosu na oktobar porasle cijene u Sloveniji, Slovačkoj i Finskoj, za 1,1 posto, podaci su Eurostata.