ACEA: Prodaja novih automobila u EU smanjit će se jedan posto u 2019.

0
1000
Pad potražnje za novim automobilima u Evropskoj uniji

Potražnja za novim automobilima u Evropskoj uniji će se smanjiti u ovoj godini, procenilo je u udruženje proizvođača automobila ACEA, izmijenivši dosadašnju prognozu u kojoj je predviđala njen skromni rast.
U ACEA-i sada očekuju da će prodaja novih automobila u EU pasti za jedan posto, procjenjujući da će ove godine u EU biti registrovano nešto više od 15 miliona novih automobila. Sredinom februara su prognozirali da će prodaja porasti nešto manje od jedan posto.
“Osim neizvjesnosti zbog izlaska Velike Britanije iz EU i promjenjivih makroekonomskih uslova, posrijedi je prirodna stabilizacija tržišta”, rekao je glavni sekretar ACEA-e Erik Jonnaert te dodao da je nova procjena u skladu sa sniženom procjenom rasta BDP-a EU budući da prodaja automobila snažno odražava privredni rast.
Prema novom izdanju džepnog vodiča za automobilsku industriju 2019/2020., taj sektor danas obezbjeđuje radna mjesta za 13,8 miliona Evropljana, odnosno 6,1 posto ukupno zaposlenog stanovništva EU. Njegov udio u broju radnih mjesta u industriji iznosi 11,4 posto, uz zaposlenih 3,5 miliona radnika, prenosi Hina.
Na prvom mjesto po broju direktno zaposlenih u automobilskoj industriji je Njemačka sa 870 hiljada radnika, slijedi Francuska sa 223 hiljade, treća je Poljska sa 203 hiljade, Velika Britanija sa 186 hiljada, Rumunija sa 185 hiljada radnika…
U EU prosječna starost putničkih automobila je 11,1 godinu, laganih komercijalnih vozila 11 godina a teških komercijalnih vozila 12 godina.