Aerodrom u Dubaiju uvodi sistem prepoznavanja lica i skeniranja šarenice oka

0
2201
Tunel kroz koji će putnici prolaziti opremljen je kamerama s mogućnošću prepoznavanja lica i skeniranja šarenice oka

Međunarodni aerodrom u Dubaiju dobit će check-in sistem koji uključuje tunel kroz koji će putnici prolaziti, a opremljen je kamerama s mogućnošću prepoznavanja lica i skeniranja šarenice oka.
Imajući u vidu da je Dubai sve atraktivnija turistička meka i da aerodrom u Dubaiju bilježi sve veću koncentraciju putnika (po nekim procjenama 124 miliona putnika bi kroz taj aerodrom mogli proći do 2020. godine) avio prevoznik Emirates odlučio je ubrzati proces check-ina na tom aerodromu postavljanjem posebnih tunela koji se oslanjaju na najmodernije sigurnosne tehnologije (partnerstvo Emiratesa i aerodroma).
Duž tunela postavljeno je 80 skrivenih kamera koja imaju mogućnosti kao što je prepoznavanje lica i skeniranje šarenice oka. Prolazak kroz tunel pretvoren je u svojevrsni ‘filmski triler’ s obzirom da putnika pri izlasku iz tunela očekuje poruka sa zelenim svjetlom i dobrim željama za nastavak putovanja ukoliko je sve u redu ili pak u suprotnom slučaju, poruka s crvenim svjetlom.
Prilikom prolaska kroz tunel i procesa skeniranja putnike zabavljaju zasloni s lijeve i desne strane na kojima se prikazuje različiti video prilozi (akvarij, prizori pustinja i reklamni sadržaj), piše Bug.hr.
Prvi check-in tunel bit će funkcionalan do ljeta iduće godine na jednom od terminala, a do 2020. godine tuneli bi trebali biti instalirani i na druge terminale na Međunarodnom aerodromu u Dubaiju.