Aston Martin Valhalla je novi Bondov auto

0
845
Aston Valhalla će pokretati V6 benzinski motor i hibridni sistem (Foto: Aston Martin)

Britanski proizvođač automobila Aston Martin i zvanično je potvrdio da će u novom filmu o Džejmsu Bondu njihov budući hiperautomobil – Valhalla imati jednu od glavnih uloga u novom filmu o tajnom agentu koji će imati premijeru u aprilu 2020. godine.
Glumac Danijel Krejg će i u petom filmu glumiti agenta kodnog imena 007.
Džejms Bond i automobili Aston Martin su u ‘službi njenog Veličanstva’ zvanično više od 55 godina, još od 1964. godine i filma Goldfinger sa Šonom Konerijem. U dvanaest filmova agent britanskog MI6 vozio je i spašavao svijet u šest Aston Martin modela: DB5, DBS, V8 Vantage Volante, V12 Vanquish, DBS V12 i DB10.
Međutim, kako se navodi, Aston Valhalla nije i jedini koji će se pojaviti u filmu. Potvrđeno je da će se pojaviti u nekom svojstvu i DB5, koji se vraća nakon eksplozije u filmu Skyfall iz 2012. U sljedećem filmu tu će još biti i Aston Martin V8 Vantage Volante, prvi put viđen u The Living Daylights davne 1987. godine s Timoti Daltonom u ulozi Bonda.
Aston Martin je potvrdio da se njihov hiperautomobil nalazi odmah ispod brže i skuplje Valkyrie, a ime Valhalla je zvanično dobio ranije ove nedjelje. Samo ime je preuzeto iz nordijske mitologije, a znači Raj, prenosi Tportal.hr.
Valhallu pokreće twin-turbo V6 hibridni pogonski sklop od kojeg se očekuje da će imati više od 1000 KS, a u proizvodnju ulazi krajem 2021. godine.