Audi gasi modele A1 i Q2 nakon aktuelnih generacija

0
338
Audi prestaje s proizvodnjom svog najmanjeg SUV-a Q2

Prvi čovjek Audija Markus Duesmann je u intervju za njemački Handelsblatt najavio nekoliko promjena u poslovanju ove kompanije. Kako je naveo, Audi će napustiti razvoj i proizvodnju svojih trenutno najmanjih modela, kompaktnoga A1 i najmanjeg SUV-a Q2, nakon aktuelne generacije. To znači da ulazni model A1 više neće dobivati nove verzije, odnosno da će biti ugašen nakon više od 12 godina, dok će Q2 biti napušten nakon samo jedne generacije, lansirane 206. godine.
Ovaj potez u skladu je sa strategijom marke da se orijentira na gornji segment skupljih vozila, odnosno da Audi u budućnosti bude percipiran isključivo kao premium marka. Fokus na veće i skuplje automobile Audiju bi trebao donijeti i višu ukupnu dobit, prenosi Autonet.hr.
Najavljenim gašenjem proizvodnje modela A1 i Q2, ulazni model u Audijevoj će ponudi postati kompaktni model iz Golfovog segmenta, A3. Kad je riječ o elektrifikaciji, iz Audija je najavljeno da će posljednji njihov model s motorom na fosilna goriva biti predstavljen 2026. godine, a nakon 2033. bit će potpuno zaustavljena proizvodnja svih modela s unutarnjim sagorijevanjem – osim u Kini, gdje bi mogla biti nastavljena još koju godinu.