Autoceste FBiH: Pad prihoda od naplate cestarine za 17%, promet vozila manji 18%

0
881
Autoceste FBiH: U augustu registrovano više od 1,5 miliona vozila na autocesti A1

JP Autoceste FBiH d.o.o Mostar je preduzeće sa najmanjim padom prometa vozila i prihoda od naplate cestarine u regionu u prvom polugodištu 2020. koje je uzrokovano pojavom virusa Covid-19, saopćeno je iz ove kompanije.
U prvih šest mjeseci ove godine Autoceste FBiH zabilježile su pad prihoda od naplate cestarine za 17,07% i smanjenje prometa vozila od 18,04%, što u poređenju sa Hrvatskim autocestama koja je ostvarila pad prometa vozila od 32,36% u istom periodu predstavlja značajno manji pad.
Najlošiji period koji bilježe je mjesec april kada je zabilježen najveći pad prometa kako vozila tako i prihoda od naplate cestarine – čak za 50,36%. Poređenja radi, Hrvatske autoceste u aprilu imale su pad prometa vozila od 75,42%.
Analiza prvog vikenda u julu ove godine pokazala je da su Autoceste FBiH imale pad prometa vozila od 16,84% i pad prihoda od naplate cestarine od 19,74% u odnosu na odgovarajući vikend prošle godine, dok je u susjednoj Hrvatskoj u istom periodu zabilježen pad prometa vozila od 28% i pad prihoda od naplate cestarine od 35%.
Iz Autoceste FBiH navode da aktivno rade na povećaju sigurnosti i zaštite kako svojih djelatnika tako i korisnika autoceste, te poboljšanju svoje usluge. Jedan od načina zaštite korisnika bit će postavljanje nosača za beskontaktno plaćanje na svim naplatnim kućicama kako bi smanjili kontakt korisnika i djelatnika na naplati cestarine.
Takođe, Autoceste FBiH će 10. augusta ove godine krenuti s novom akcijskom prodajom ACC TAG uređaja kako bi se dodatno smanjili kontakte uz niz pogodnosti koje ACC TAG pruža kao što su: 20% bonusa na izvršenu uplatu, dopuna računa bez dolaska na naplatno mjesto, prolazak na naplati bez zaustavljanja i sl.