BiH – Kina: Spoljnotrgovinska razmjena porasla više od 100 odsto

0
877
Ostvareni veliki rezultati u mandatima ministra Šarovića i ambasadorice NR Kine Chen Bo

U protekle tri godine ostvareni su ogromni pomaci u saradnji između Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine, a spoljnotrgovinska razmjena porasla je za više od 100 odsto, istaknuto je tokom današnje, oproštajne posjete ambasadorice NR Kine u BiH Chen Bo sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićom.
U proteklom periodu između dvije zemlje potpisani su važni sporazumi za unapređenje ekonomije, kao što su sporazumi iz oblasti poljoprivrede i veterinarstva, a našoj zemlji prvi put je omogućen izvoz hrane životinjskog porijekla u Kinu. Bosna i Hercegovina je postala dio najvećeg kineskog projekta ‘Jedan pojas, jedan put’ a zahvaljući sporazumu o viznoj liberalizaciji, očekuje se da će već iduće godine našu zemlju posjetiti oko 100.000 kineskih turista, rečeno je između ostalog na sastanku.
Ministru Šaroviću, kao zamjeniku predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministru nadležnom za trgovinska pitanja, uručen je pisani stav NR Kine po pitanju reformi u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), gdje se između ostalog naglašava da je potrebno sačuvati temeljne principe WTO-a i štiti razvojne programe zemalja članica te da se odluke trebaju donositi konsenzusom.
Ambsadorica Chen Bo je naglasila da Bosna i Hercegovina trpi štetu zbog kršenja pravila WTO, uvođenjem taksi na proizvode iz BiH od strane Kosova, jer se sporazum CEFTA zasniva na osnovnim pravilima WTO-a.