Brisel planira dodijeliti BiH 45 miliona eura za programe oporavka

0
435
Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas putem video linka sa komesarom za proširenje i susjedstvo EU Oliverom Varheljijem o aktuelnoj situaciji izazvanoj pandemijom Covid-19 u BiH i regionu.
Tegeltija je upoznao Varheljija o mjerama koje su institucije u BiH preduzele na suzbijanju i prevenciji daljeg širenja pandemije izazvane novim virusom korona, kao i o trenutnoj situaciji u zdravstvenom sektoru.
Tokom razgovora, komesar Varhelji je izrazio spremnost za pružanje podrške BiH, istakavši da se u Briselu vode razgovori kako da se na najefikasniji način pruži podrška BiH i stavi na raspolaganje iznos od 45 miliona eura za programe oporavka privrede, kroz preusmjeravanje i alokaciju sredstava sa planiranih programa u oblasti zapošljavanja i obrazovanja, trgovine i podrške malim i srednjim preduzećima.
Takođe, Varhelji je informisao Tegeltiju i da se, zbog novonastale situacije sa pandemijom, u okviru Evropske komisije vode razgovori o preoblikovanju fonda za Zapadni Balkan i njegove namjene, a što će biti predstavljeno na Samitu u Zagrebu.
Tegeltija se zahvalio komesaru za dosadašnju podršku EU, kao i za napore koje ulažu kako bi dali podršku i BiH, te zamolio komesara da, svjesni činjenice da grant sredstva neće biti dovoljna za oporavak privrede, bude razmotreno omogućavanje kreditnih sredstava sa povoljnom kamatnom stopom od strane Evropske unije, navodeći kao primjer mogućnost plasiranja sredstava putem Evropske banke za obnovu i razvoj, a koja bi se, kako je naglasio, koristila za pružanje podrške privredi za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom Kovid 19.
Sagovornici su zajednički ukazali na neophodnost i visok stepen solidarnosti svih, kako bi se izborili sa problemima izazvanim pandemijom novog virusa korona.