Britanija postigla trgovinski sporazum s Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom

0
449
Sporazum će biti velika podrška trgovini Britanije s Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom

Velika Britanija postigla je trgovinske sporazume s Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom, objavile su danas te zemlje.
Tri države dio su Evropske slobodne trgovinske zone koja im omogućava pristup jedinstvenom evropskom tržištu, a od konačnog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije oslanjale su se na privremene trgovinske sporazume s Londonom.
“Današnji sporazum bit će velika podrška našoj trgovini s Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom, povećavajući trgovinsku razmjenu već vrijednu 21,6 milijardi funti, u isto vrijeme podržavajući radna mjesta i blagostanje kod kuće za sve četiri zemlje”, saopćila je britanska tajnica za međunarodnu trgovinu Liz Truss.
Norveška premijerka Erna Solberg na konferenciji za medije u Oslu rekla je kako taj dogovor omogućava rast trgovine za obje države.
Razmjena između Britanije i Norveške prošle je godine vrijedila 20,4 milijardi funti, što skandinavsku zemlju čini 13. najvećim britanskim trgovinskim partnerom.
Islandski ministar vanjskih poslova Gudlaugur Thor Thordarson saopćio je kako je novi sporazum o slobodnoj trgovini s Britanijom bio prioritet tokom njegovog mandata te da će on biti ključan za islandske firme i potrošače.
Fokus britanske trgovinske politike nakon izlaska iz EU-a je izvan Evrope, usmjeren na rastuće ekonomije u azijsko-pacifičkoj regiji, piše agencija Reuters, prenosi Hina.
Očekuje se da će London ovog mjeseca postići dogovor i s Australijom, a Britanci se žele pridružiti i transpacifičkom trgovinskom savezu.