Broj poziva za poticaje poljoprivredi u 2020. povećan za 21%

0
251
Briefing analiza o finansiranju poljoprivrede u BiH

Tokom 2020. godine u Bosni i Hercegovini su objavljena 594 javna poziva za poljoprivrednike, što je u odnosu na 2019. godinu porast od čak 21 posto, pokazala je analiza Agencije za praćenje i analizu javnih nabavki Briefing.
Prema podacima iz analize 54 posto poziva za poljoprivrednike objavljeno u Federaciji BiH, 45 posto u Republici Srpskoj i jedan posto u Brčko distriktu.
Analiza je bazirana na objavama u oblasti finansiranja poljoprivrede i poljoprivrednika u BiH.
Analizirani su tenderi objavljeni u dnevnim novinama, službenim glasilima, te na međunarodnim i domaćim web stranicama. Pozivi su se odnosili na finansiranje i sufinansiranje poljoprivrednika, dodjelu sredstava za poljoprivrednu proizvodnju, plastenika, sadnica, sjemena te kredite namijenjene razvoju poljoprivrede. Objavljeni su i pozivi za pčelare, otkup i poticaj proizvodnje mlijeka, voća i povrća ali i za samozapošljavanje u djelatnosti poljoprivrede.
“S obzirom na važnost ove djelatnosti i njenog još neiskorištenog potencijala za generisanje razvoja privrede u BiH, pohvalno je što imamo povećanje broja poziva za poticaje poljoprivredi u prošloj godini. Konkurse za poljoprivrednike objavljivale su najčešće općine, gradovi, ministarstva ali i domaće i strane nevladine organizacije”, istakao je Tarik Džaferović, direktor Briefinga BiH.