Capital Finance International dodijelio dva priznanja Centralnoj banci BiH

0
580
Priznanja su potvrda da CBBiH radi dobro i u interesu građana, privrede i države

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) nagrađena je od strane Capital Finance International u čak dvije kategorije: Best Central Bank Governance CEE 2022 (za Najbolje upravljanje centralnom bankom u centralnoj i istočnoj Evropi u 2022. godini) i Outstanding Contribution to Economic Development Bosnia and Herzegovina 2022 (za Izuzetan doprinos ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine u 2022. godini).
U obrazloženju ocjenjivačkog žirija istaknuto je da Centralna banka Bosne i Hercegovine već 25 godina djeluje u interesu države i građana, doprinoseći makroekonomskoj, monetarnoj i finansijskoj stabilnosti, obezbjeđujući stabilnost domaće valute.
“Štaviše, zalaganjem svih zaposlenih, na čelu sa guvernerom dr. Senadom Softićem, Centralna banka BiH je uspješno prevladala izazove koje su uzrokovali pandemija i posljednja geopolitička dešavanja, te osigurala stabilnost i konvertibilnost domaće valute, održavanje gotovine u opticaju širom zemlje i povećanje deviznih rezervi. Godinu 2021. završila je sa najvišim iznosom deviznih rezervi, ikada zabilježenim. Nove trezorske mašine pomažu u provjeri autentičnosti, preciznosti i pouzdanosti novčanica. Transparentna komunikacija povećala je svijest i povjerenje javnosti. Tokom prve godine pandemije, zabilježeno je oko 6.000 objava Centralne banke BiH. Također, domaćin je neformalnih druženja sa medijima i redovno organizuje finansijsku edukaciju i inkluziju. Posebno su naglašene koristi zvaničnih kanala za slanje doznaka od strane bh. dijaspore, od kojih je polovina dolazila neformalnim kanalima a koji su, tokompandemije, bili blokirani“, navodi se u obrazloženju žirija.
Istaknuto je i da je Centralna banka BiH predvodila reformu platnog sistema. Prema izvještaju Transpareny International za 2022. godinu, Bosna i Hercegovina zauzima veoma lošu poziciju u Evropi. U takvom okruženju, Centralna banka BiH je jačala i unaprijedila fukciju kontrole usklađenosti propisa, uspostavila nezavisne kanale za anonimno prijavljivanje korupcije i drugih neregularnosti, podržavajući integritet institucije. U svojim izvještajima, rejting agencije Centralnu banku BiH navode kao važno ekonomsko sidro u zemlji, s aktivnostima i politikama koje su u skladu sa najboljim globalnim praksama.
Ocjenjivački sud Capital Finance International objavljuje da je Centralna banka Bosne i Hercegovine nagrađena u dvije kategorije: Best Central Bank Governence CEE 2022 (za Najbolje upravljanje centralnom bankom u centralnoj i istočnoj Evropi u 2022. godini) i Outstanding Contribution to Economic Development Bosnia and Herzegovina 2022 (za Izuzetan doprinos ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine u 2022. godini)“.
“Budući da su ova priznanja rezultat, prije svega, iznimnog zalaganja i predanog rada službenika CBBiH, koristim ovu priliku da se zahvalim svakom službeniku Centralne banke BiH čiji je značaj u radu institucije nemjerljiv. Posebna zahvalnost i čestitka ide članovima Upravnog vijeća i Uprave za izuzetan doprinos uspjehu Centralne banke u vrlo složenim okolnostima. Priznanja su potvrda da radimo dobro i u interesu građana, privrede i države, ali i bez priznanja, naš put bi bio isti. I zato želim da Centralna banka Bosne i Hercegovine, odnosno svi mi zajedno nastavimo izvršavati zadatke i obaveze na način kako smo to radili i do sada – uspješno, predano i odgovorno“, izjavio je ovom prilikom guverner Centralne banke BiH dr. Senad Softić.