CBBiH: Uloženi novac u kriptovalute nije osiguran

0
1210
Već je izrudareno 19 miliona, a preostala dva miliona rudarit će se još više od 100 godina

Novac uložen u kriptovalute nije zaštićen sistemom osiguranja depozita, te stoga je prije same odluke o njihovom korištenju potrebno detaljno se informirati o mogućim rizicima kupovanja, trgovanja i korištenja takvih valuta, navode iz Centralne banke BiH.
Iz te institucije za agenciju Fena navode da je na platformi za trgovanje valutama moguće izgubiti ‘novac’ jer te platforme često nisu regulirane.
“Ako platforma za trgovanje valutama izgubi novac ili propadne, ne postoji posebna pravna zaštita. Novac iz “digitalnog novčanika” može biti ukraden. Znači nakon kupovine virtuelne valute ona je pohranjena u ‘digitalni novčanik’ – na kompjuter, prenosni kompjuter ili pametni telefon, koji nisu zaštićeni od hakera”, navode iz CBBiH.
Također, ističu da treba imati u vidu da je vrijednost virtuelnih valuta vrlo promjenjiva te da je lako podložna kako rastu, tako i padu.
Centralna banka BiH ne raspolaže nikakvim informacijama o rasprostranjenosti tržišta i upotrebi virtuelne kriptovane valute bitcoin ili neke druge u BiH. Kriptovalute ne funkconišu kao tipična valuta, ne izdaje ih centralna banka i oslanjaju se na protokol mreže računar prema računaru, baziran na internetu.
U nekim zemljama također postoje i bankomati za kupovinu/prodaju samog bitcoina za lokalnu valutu, ali oni ne postoje u BiH.
Iz CBBiH podsjećaju da se na nivou evropskih regulatornih tijela već neko vrijeme raspravlja o kriptovalutama, ali za to područje nije donesena posebna regulativa niti na nivou EU-a, niti su, po trenutnim saznanjima, planirani zakonski akti kojima bi se ograničilo ili spriječilo kupovanje i trgovanje virtuelnim valutama.
U skladu sa Zakonom o Centralnoj banci BiH jedino zakonsko sredstvo plaćanja u BiH je konvertibilna marka tako da nije moguće zamijeniti bitcoin ili drugu kriptovalutu za KM.