Centralna banka BiH u Mostaru obilježila Svjetski dan štednje

0
772
Cilj prezentacija učenicima je da stvore svijest o važnosti pametnog upravljanja novcem i važnosti štednje

Povodom Svjetskog dana štednje, koji se obilježava 31. oktobra, a u sklopu programa finansijske edukacije koju već nekoliko godina provodi Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH), u objektu Glavne jedinice Mostar organizovana je posjeta učenika JU Šesta osnovna škola Mostar i učenika Gimnazije fra Grge Martića Mostar.
Prilikom posjete, učenicima osnovnih škola upriličena je prezentacija pod nazivom ‘Mala škola novca’, dok su srednjškolci, kroz prezentacije, upoznati o CBBiH i njenim zadacima, te o potrebi upravljanja novcem, finansijskim proizvodima i štednji. Ovakve prezentacije i vezane aktivnosti usmjerene ka učenicima osnovnih i srednjih škola za cilj imaju da stvore svijest o važnosti pametnog upravljanja novcem i važnosti štednje od najranijih dana.
Učenicima su podijeljene publikacije – brošura za djecu pod nazivom ‘Novko i Novčica u svijetu novca’, te za srednjoškolce brošura ‘Saznaj sve o novcu’ i letak pod nazivom ‘Šta je štednja?’.
Ovaj i slični događaji organizovani povodom Svjetskog dana štednje, sastavni su dio finansijske edukacije koju CBBiH posljednjih godina provodi s ciljem jačanja finansijske inkluzije na način odgovornog upravljanja finansijama za dobrobit ekonomskog razvoja i rasta Bosne i Hercegovine. Tako je do sada CBBiH otvorila vrata učenicima brojnih osnovnih i srednjih škola te studentima iz cijele BiH i univerziteta izvan naše države.
Takođe, CBBiH će organizovati obilježavanje Svjetskoga dana štednje u Palama (29.10.), Brčkom (30.10.), Banjaluci (31.10.) i Sarajevu (1.11.).
Navedene aktivnosti su realizovane u sklopu projekta Promocije finansijske edukacije i inkluzije koje provodi CBBiH uz podršku Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu – Development Facility (EFSE DF).