Croatia osiguranje odustalo od kupovine Central osiguranja i Testinga u BiH

0
1853
Zagrebačko Criatia osiguranje odustalo od akvizicije Central osiguranja iz Sarajeva

Croatia osiguranje d.d. Zagreb odustalo je od kupovine sarajevskog Central osiguranja i Testing centra, u okviru kojeg u Bosni i Hercegovini posluje značajan broj stanica za tehnički pregled vozila, saznaje poslovni portal Profitiraj.ba.
U kratkom obrazloženju koje je Croatia osiguranje objavilo danas na web stranici Zagrebačke berze, ne navode se konkretni razlozi odustajanja ovih akvizicija. Saopćeno je samo da se ‘ranije postignutim sporazumom predmetne transakcije u ovom trenutku neće zaključivati, te da navedeni Okvirni ugovori prestaju važiti’.
Podsjetimo, u sjedištu Croatia osiguranja u Zagrebu su 28.06.2018. godine potpisani ugovori o kupovini 100 posto udjela u Central osiguranju d.d. Sarajevo i Testing Grupi u BiH. Tada je rečeno da će ugovori o kupoprodaji steći valjanost nakon prikupljenih odobrenja nadležnih regulatornih tijela (krajem augusta 2018. tu akviziciju odobrilo je i Konkurencijsko vijeće BiH?! – op.aut).
Predsjednik Uprave Croatia osiguranja Damir Vanđelić, izjavio je u junu prošle godine tokom ceremonije potpisa ugovora u Zagrebu da će ovom akvizicijom grupacija Croatia osiguranje ojačati svoju poziciju regionalnog lidera preuzimajući prvenstvo i na bosanskohercegovačkom tržištu.
“Ukupan tržišni udio Croatia osiguranja u FBiH će se gotovo udvostručiti, a sinergije s matičnim društvom donose odlične predispozicije za daljnji rast”, izjavio je Vanđelić prije pola godine.
Navedeno je i da Testing Grupa godišnje obavi oko 113.000 tehničkih pregleda, te da je 2017. godinu zaključila sa 6,1 milion eura prihoda i 16 posto tržišnog udjela u tehničkim pregledima na području Federacije BiH.
U to vrijeme bilo je očekivano da će dogovorena akvizicija u BiH biti i realizovana budući da se već izvjesno vrijeme na tržištu BiH događaju preuzimanja od strane velikih igrača kupovinom manjih osiguravajućih kuća. Sem toga, najavljena akvizicija Croatia osiguranja o kupovini Central osiguranja, koje je sa sjedištem u Sarajevu počelo sa radom u julu 2016. godine, dovodila se u vezu i sa bivšim direktorom Croatia osiguranja Ljubuški Mladenom Markotićem, koji je doduše nešto kasnije otišao i iz Central osiguranja.