Delić: Izvjesne kvalitetne investicije Dubaija u Kanton Sarajevo

0
608
Ministar Delić razgovarao s Al Shaibanijem o potencijalnim investicijama ICD-a

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić razgovarao je jučer u Dubaiju s Mohammedom Al Shaibanijem, izvršnim direktorom Investicione korporacije Dubaija (ICD) o mogućnostima i potencijalnim investicijama koje ICD korporacija može unijeti u Kanton Sarajevo, kao i unaprijeđenju trgovinsko – poslovnih odnosa između Kantona Sarajevo i Dubaija.
“Mohammedu Al Shaibaniju predstavio sam nekoliko projekata u Kantonu Sarajvo koji bi ICD korporaciji mogli biti privlačni za investiranje i zadovoljan sam njegovim interesovanjem za investicione potencijale Kantona Sarajevo”, kazao je ministar Delić, te istakao da je ovo inicijalni sastanak s direktorom ICD korporacije.
On je dodao da već izvjesno vrijeme imaju otvorenu komunikaciju s predstavnicima ICD korporacije koji su pokazali interesovanje za investiranje u Kanton Sarajevo i ovaj sastanak početak je dubljih i ozbiljnijih pregovora u narednom periodu.
Ministar je iskoristio margine poslovnih razgovora i zahvalio se direktoru Shaibaniju za sve što su dosad učinili za našu domovinu, između ostalog i za izdašan paket pomoći s početka pandemije, a posebno za razumijevanje i podršku prilikom organizacije predstavljanja Bosne i Hercegovine na EXPO 2020 Dubai.
Investiciona korporacija Dubaija, jedna je od najvećih investiconih korporacija na svijetu, a nastala je kao konsolidacija sredstava komercijalne i poslovne imovine Vlade Dubaija. Ova sredstva iz različitih sektora uključuju vodeće kompanije na tržištu u oblasti finansijskih usluga, transporta, nekretnina, sportsko-rekreativnih i komunalnih usluga. ICD je dobio mandat od Vlade Dubaija da navedene usluge globalizira i popularizira diljem svijeta.
Dogovoren je i povoljniji tretman građana BiH koji će od sada aerodromske procedure prolaziti na terminalu s ostalim evropskim zemljama, dok je ranije BiH bila svrstana među zemlje trećeg svijeta.