DEP: Strana direktna ulaganja u BiH ove godine 2,4% BDP-a

0
371
Direktna strana ulaganja u BiH iznosila su 1,2 milijarde KM u 2022. godini

Strana direktna ulaganja u BiH u ovoj godini ne bi trebalo da značajnije odstupaju od prošlogodinjih i procjene su da će biti 2,4% bruto domaćeg proizvoda (BDP), navodi Direkcija za ekonomsko planiranje BiH u Programu reformi za period 2020-2022. godina.
Uzimajući u obzir brojne najave ulaganja u oblasti energetike, infrastrukture, usluga i turizma postoji realna osnova da postepeno budu povećana direktna strana ulaganja, koja bi u narednoj godini iznosila 2,3% BDP-a, a na kraju 2022. godine 2,4% BDP-a.
Iako je prošloj godini bilo kašnjenja u realizaciji velikih infrastrukturnih i energetskih projekata, u međuvremenu su najavljena ulaganja u sektor telekomunikacija od oko 150 miliona eura.
Potpisan je i protokol u vezi sa izgradnjom autoputa Doboj-Vukosavlje-Brčko na bazi koncesionog ugovora, a čeka se i početak realizacije projekta izgradnje autoputa Banjaluka-Prijedor u vrijednosti od 700 miliona KM.
U Programu reformi navodi se da, prema dostupnim podacima, još nije počela izgradnja solarne elektrane ‘Bančić’ u Ljubinju, ali su najavljena ulaganja u vjetroelektrane ‘Debelo brdo’, ‘Gradina’ i ‘Kupres’, prenosi agencija Srna.
Projekti koji najavljuju povećanje stranih direktnih ulaganja su i izgradnja rezidencijalnih kompleksa ‘Buroj ozone’ u opštini Trnovo i ‘Green Valley City’ u okolini Sarajeva, a najavljena je i izgradnja termoelektrane ‘Gacko dva’ u vrijednosti 500 miliona eura.