EBRD će za Zapadni Balkan izdvojiti 1,7 milijardi eura

0
566
Suma Chakrabarti, predsjednik EBRD-a

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izdvojit će 1,7 milijardi eura za Zapadni Balkan za ublažavanje posljedica pandemije virusa korona, izjavio je predsjednik EBRD-a Suma Čakrabarti (Chakrabarti).
On je tokom virtuelnog samita EU-Zapadni Balkan rekao da se očekuje da će finansiranje regiona biti uvećano za jednu trećinu u odnosu na prošlogodišnjih 1,3 milijarde eura.
Prema riječima Čakrabartija, EBRD, pored povećanja novčanih sredstava, planira da Zapadnom Balkanu ove godine pruži i veću podršku u sprovođenju reformi. Čakrabarti je istakao da će Banka kombinovati svoja sredstva sa grantovima partnera iz EU, prenosi agencija Srna.
Čakrabarti je rekao i to da će finansiranje za Zapadni Balkan biti usmjereno ka mikro, manjim i srednje velikim preduzećima i na finansiranje trgovine, kao i infrastrukturnih usluga u energetskim i opštinskim sektorima.
U saopštenju, EBRD navodi se da će Banka obezbijediti i finansiranje sa ciljem obezbjeđivanja rasta i otvaranja radnih mjesta u periodu nakon pandemije.
Samit EU i predstavnika zemalja Zapadnog Balkana trebalo je da se održi u Zagrebu, ali je zbog pandemije virusa korona donesena odluka da se on održi putem video-konferencije.