EIB ulaže 100 miliona eura za brži ekonomski oporavak MSP u Sjevernoj Makedoniji

0
533
Sredstva su dio finansijskog programa Team Europe za društveno-ekonomski oporavak regije od pandemije Covid-19

Da bi podržala brži oporavak od pandemije Covid-19, Evropska investiciona banka (EIB) daje 100 miliona eura Razvojnoj banci sjeverne Makedonije (DBNM). Ova sredstva će biti dostupna pod povoljnijim uslovima kao neposredna podrška malim i srednjim preduzećima (MSP) i srednjim preduzećima.
Finansiranje je dio inicijative Team Europe i finansijskog paketa EIB-a za pomoć zapadnom Balkanu za oporavak od Covid-19.
Ovom finansijskom potporom osiguravaju se novi izvori pristupačnijeg finansiranja i za obrtni kapital i za dugoročne investicije, sa dužim rokovima dospijeća i nižim kamatnim stopama.
Kredit EIB pomoći će malim i srednjim i srednjim preduzećima da održe kontinuitet poslovanja i održe radna mjesta, istovremeno povećavajući produktivnost i proširujući svoje aktivnosti. Ovaj zajam dio je finansijskog paketa od 1,7 milijardi eura koji je EIB usvojila u maju 2020. godine u okviru inicijative Team Europe za pomoć u socio-ekonomskom oporavku regije.
“Ovaj zajam svjedoči o našim naporima da pomognemo tranziciji zemlje u jaču, konkurentniju i održivu ekonomiju koja je integrirana u regionalna i tržišta EU”, izjavila je Lilyana Pavlova, potpredsjednica EIB-a odgovorna za zapadni Balkan.
Izvršni direktor Razvojne banke sjeverne Makedonije Kire Naumov izrazio je zadovoljstvo saradnjom EIB-a i Razvojne banke.
“U posljednjih 13 godina implementirali smo pet ugovora o finansiranju i sada uvodimo šesti. Sa ovih 100 miliona eura ulaganja očekujemo da ćemo pružiti finansijsku podršku za najmanje 300 projekata koje provode domaća mala i srednja preduzeća”, rekao je Naumov.
Ministar finansija Sjeverne Makedonije Fatmir Besimi rekao je da će ovi fondovi za domaću ekonomiju značiti otvaranje novih radnih mjesta i nova ulaganja, a samim time i jačanje ekonomske aktivnosti i ubrzani ekonomski rast.
“Prethodne kreditne linije EIB-a, dostupne putem Razvojne banke, dale su zaista dobre rezultate. Pet kreditnih linija, koje iznose 450 miliona eura, u potpunosti su raspoređeni, podržavajući 2.090 projekata kompanija iz područja proizvodnje, usluga, građevinarstva, trgovine, hotela i restorana, transporta, zdravstva i obrazovanje. Oko 75% sredstava iskorišteno je za investicije, a kao rezultat toga otvoreno je više od 8.000 radnih mjesta”, rekao je Besimi.
Šef Delegacije EU u sjevernoj Makedoniji, ambasador David Geer, rekao je da Evropska unija kroz širok spektar paketa oporavka i mjera pomoći nastavlja pružati preduzećima koja se još uvijek suočavaju s mnogim izazovima zbog pandemije Covid-19.
“Ova dodatna investicija u iznosu od 100 miliona eura, koja dolazi odmah nakon provedbe programa EU za otpornost MEUR 40 i makrofinansijske potpore od 160 miliona eura, pružit će dodatnu likvidnost i strukturnu podršku privatnim kompanijama”, kazao je Geer.