Eskalirao broj online prevara pred početak nove školske godine

Dva primjera prevara, kako ih prepoznati i koraci za zaštitu su u tekstu u prilogu

0
154
Broj online prevara je alarmantno uvećan u ovim danima pa stručnjaci preporučuju oprez

Cyber kriminalci koriste uzbuđenje oko priprema i opremanja za školu za lansiranje sofisticiranih phishing kampanja kojima targetiraju studente i đake, ali i nastavno i administrativno osoblje obrazovnih ustanova, otkrio je tim stručnjaka za cyber sigurnost kompanije Kaspersky. Broj online prevara je alarmantno uvećan u ovim danima pa stručnjaci preporučuju oprez.

Primjer lažne ‘Povratak u klupe’ nagradne igre

Jedna od tehnika prevare koju su stručnjaci otkrili je organizacija lažnih nagradnih igara koje đacima i studentima nude šansu da osvoje laptop. Za učešće u nagradnoj igri za ovu primamljivu nagradu, žrtve su pozvane da podijele lične informacije i navedu model laptopa koji preferiraju.

U drugoj verziji iste prevare, pojedinci se pozivaju da dijele određeni link koji vodi do stranice s nagradnom igrom sa svojih 15 kontakata na WhatsApp aplikaciji. Potom se od svih njih traži da se uključe u izvlačenje nagrada tako što će se registrovati putem SMS poruke. Osvajanja laptopa ili nekog drugog vrijednog predmeta je privlačan mamac, ali pojavljuje se kvaka: ‘pobjednici’ se informišu da moraju pokriti troškove isporuke za svoje pretpostavljene nagrade. Svaki zahtjev za dodatno plaćanje jasno ukazuje na prevaru.
“Dok se školska i akademska sezona približavaju i milioni studenata i đaka kupuju knjige, školski pribor i plaćaju školarine, tradicionalno raste broj sajber prijetnji. Prevaranti profitiraju tokom ovog perioda, zloupotrebljavajući želju ove populacije da nabave nove uređaje za studije i škole. Nagradna igra u kojoj je glavna nagrada osvajanje elektronskog uređaja, poput laptopa, efikasna je zamka kojom se služe sajber kriminalci”, rekao je Milan Kojić, Channel Manager kompanije Kaspersky za Zapadni Balkan.

Lažne stipendije

Drugi vid prevare su lažne stipendije. Prevaranti mame studente u lažne šeme stipendiranja i zloupotrebljavaju njihove nade da će dobiti finansijsku pomoć.

Prevaranti mame studente u lažne šeme stipendiranja i zloupotrebljavaju njihove nade da će dobiti finansijsku pomoć. Evo kako: privuku ih naizgled pravim prilikama za stipendije koje obećavaju finansijsku pomoć. Kako bi aplicirali, moraju da dostave lične podatke, uključujući osjetljive podatke poput matičnog broja i bankovnih podataka. Ove informacije se kasnije koriste za krađu identiteta i finansijske prevare.
“Lažne stipendije mogu ozbiljno uticati na naivne studente, rezultirajući finansijskim gubicima, a ponekad i dugoročnom krađom identiteta. Jako je važno da studenti budu oprezni prilikom interakcije s nepoznatim ponuđačima stipendija”, upozorava Kojić.
Kao zaštitu od prevara u oblasti obrazovanja, stručnjaci kompanije Kaspersky preporučuju ove korake:
• Budite skeptični: Praktikujte oprez kad vidite ponude koje zvuče ‘predobro da bi bile istinite’, posebno ako zahtijevaju lične podatke i/ili plaćanja unaprijed.
• Uvijek provjerite izvor: Pažljivo istražite sve stipendije, poklone ili ponude na koje aplicirate. Potražite zvanične kontakt informacije i potvrdite legitimnost – identitet stranice prije nego što preduzmete bilo što.
• Zaštite svoje podatke i informacije o sebi: Izbjegavajte dijeljenje osjetljivih podataka online, osim ako niste potpuno sigurni u legitimnost zahtjeva.
• Koristite pouzdane izvore: Obratite se zvaničnim web stranicama škola, priznatim platformama za stipendije i uglednim prodavačima kad vršite plaćanja ili dajete lične podatke.
• Uključite višefaktorsku autentifikaciju (MFA – Multi-Factor Authentication): Aktivirajte MFA gdje god je to moguće, da obezbijedite svoje online naloge. Koristite pouzdan sistem menadžmenta lozinki koji čuva vaše lozinke, ali i automatski pravi jednokratne lozinke za dvofaktorsku autentifikaciju.
• Koristite pouzdano sigurnosno rješenje za sveobuhvatnu zaštitu od različitih prijetnji, kakav je Kaspersky Premium.