EU zbog pandemije u 2020. očekuje ekonomski pad od 7,5%

0
673
Udio javnog duga EU i eurozone u BDP-u smanjen u drugom kvartalu 2021.

Evropska unija prognozira recesiju historijskih razmjera zbog utjecaja koronavirusa, a koji će, kako se predviđa, stvoriti ekonomski pad veći od sedam posto.
Ovo predviđanje iskazano je u prvoj službenoj prognozi štete koju je nanijela pandemija na ekonomiju EU bloka.
Očekuje se da će se ekonomija u 27-članoj EU ove godine smanjiti za 7,5 posto, dok se oporavak očekuje u 2021. godini kada se prognozira ekonomski rast od 6 posto. U eurozoni će ekonomski pad iznositi rekordnih 7,75 posto ove godine a u 2021. zabilježit će rast od 6,25 posto, navela je Evropska komisija u proljetnoj ekonomskoj prognozi.
Evropska komisija je 13. februara predviđala umjereni rast za ovu i sljedećih godina, od 1,2 posto. Tada su nesigurnost u vezi s američkom trgovinskom politikom i trgovinskim sporazumom o Brexitu, uz tenzije u Latinskoj Americi i na Bliskom istoku, bile glavne prijetnje,prenosi Fena.
Izbijanje koronavirusa u Kini u to je vrijeme primijećeno kao ‘novi rizik od pada’, ali pretpostavka EK prije manje od tri mjeseca bila je ‘da je epidemija dosegla vrhunac u prvom kvartalu, s relativno ograničenim globalnim prelivanjem’.