Evropska unija zabranjuje dizelaše i benzince do 2035.

0
327
Kraj prodaje novih benzinaca i dizelaša u EU od 2035.

Evropski parlament i Vijeće EU postigli su dogovor o novom propisu, koji je ranije predložila Evropska komisija, kojim se zabranjuje prodaja novih automobila sa motorima na unutrašnje sagorijevanje od 2035. godine.
Tim sporazumom predviđeno je da se novi benzinski i dizel automobili i laka komercijalna vozila, kao i hibridna vozila, više neće prodavati u EU od 2035. godine, u korist 100% električnih vozila.
Novi standardi emisija CO2 bit će uvedeni postupno, pa će tako 2030. godine prosječna emisija ugljen-dioksida za nove automobile morati biti smanjena za 55%, a kod kombija za 50%. Samo pet godina nakon toga očekuje se potpuni prelazak na čiste pogone.
Prelazak na električne i druge ekološki prihvatljive pogone pomoći će u ostvarenju cilja, prema kojem industrija transporta mora do 2050. godine postati potpuno klimatski neutralna.
Ovaj dogovor sada još moraju prihvatiti, većinom glasova, Evropski parlament i Vijeće EU, a nakon toga on će postati i obavezujući za sve države članice EU.
Evropski parlament zatražio je stvaranje tranzicionog fonda kojim će se pomoći automobilskoj industriji da pređe na proizvodnju potpuno električnih automobila. Automobilska industrija direktno ili indirektno zapošljava više od 13 miliona Evropljana, ili 7% tržišta rada EU, prema Evropskom udruženju proizvođača.
Evropski će fondovi biti usmjereni ka industriji ekološki prihvatljivih vozila i povezanim tehnologijama, pogotovo prema malim i srednjim poduzećima koja su i najranjiviji dio dobavnog lanca.
Od obveze prelaska na pogone s nultim emisijama bit će izuzeti mali proizvođači automobila, oni koji godišnje proizvedu do hiljadu vozila.