FBiH: Smanjenje plaćanja poreza na dohodak obrtnicima-paušalcima za 50 posto

0
1588
Milićević: Slijede prve mjere za ublažavanje posljedica na privredu

Federalno ministarstvo financija već priprema dopune Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak sukladno jučer usvojenim preporukama Vlade Federacije BiH, a koje za cilj imaju ublažavanje posljedica nastalih usljed pojave koronavirusa na privedu.
Zamjenica premijera FBiH i ministrica finansija Jelka Milićević kaže da se radi na pripremi materijala koji bi što skorije trebao biti i objavljen u Službenim novinama Federacije BiH.
“Radi se samo o dijelu iz prvog seta mjera za ublažavanje posljedica na gospodarstvo. Drugi dio se odnosi na reporgramiranje kreditnih obveza pravnih i fizičkih osoba i formiranje povoljnih kreditnih linija za tekuće poslovanje. Ovaj pravilnik o dopuni Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak je u ovom trenutku u nadležnosti Ministarstva financija i već pripremamo aktivnosti, odnosno poticajne mjere, za određene kategorije ljudi. Prije svega to su obrtnici koji dohodak plaćaju u paušalnom iznosu“, pojašnjava ministrica.
Dopuna će podrazumijevati dodavanje novog stava u član 50. pomenutog pravilnika, a što je konkretno smanjenje iznosa dohotka koji ovi obveznici plaćaju u paušalnom obliku za 50 posto.
To bi trebalo da će obveznici koji obavljaju obrtničke i njima srodne djelatnosti sami bez upošljavanja drugih osoba, umjesto sadašnjih 70 KM poreza na dohodak u paušalu plaćati 35 KM, obveznici koji obavljaju stare i tradicionalne zanate umjesto 30 KM plaćat će ovu obavezu 15 KM, obveznici koji obavljaju prevoz putnika samo s jednim prevoznim sredstvom umjesto 50 KM plaćat će 25 KM, a obveznici koji obavljaju prevoz tereta jednim prevoznim sredstvom nosivosti do osam tona umjesto 80 KM plaćat će 40 KM poreza na dohodak putem paušala, dok će obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine na malo osobnim radom izvan prodavnice umjesto 70 KM plaćati 35 KM.
Predviđeno je da ovo umanjenje bude temporalnog karaktera i važit će od dana stupanja na snagu dopuna Pravilnika do kraja ove godine.
Pored ove mjere pozivaju se svi porezni obveznici da se obrate Poreznoj upravi FBiH sa zahtjevom za umanjenje akontacija poreza na dobit shodno članu 52. stav 4. Zakona o porezu na dobit.
“Ovim mjerama želimo da očuvamo one koji su najviše izloženi poremećajima na tržištu i da na određeni način podijelimo s njima brigu i obveze“, kaže ministrica Milićević.