Finansijska policija u Aluminiju: Pod lupom ugovori s dobavljačima i nabavka struje

0
517
Finansijska policija kontrolisala poslovanje mostarskog Aluminija od 2014. do 10.7.2019.

Finansijske policija Federacije BiH ušla je jutros u Aluminij d.d. Mostar kako bi izvršila uvid u stanje ove kompanije. Bit će kontrolisani svi novčani tokovi, ugovori i računi, s posebnim osvrtom na sve prilive i odlive novčanih sredstava do 10. jula 2019. godine, kada je ugašena proizvodnja, navodi N1.
Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) ranije je naložilo da se nadzorom obuhvati cjelokupni period od posljednje kontrole Financijske policije pa do dana obavljanja nadzora, kao i da na tim poslovima angažira dovoljan broj ovlaštenih službenih osoba Finansijske policije.
Naloženo je da se nadzorom posebno utvrde i provjere poslovi oko nabavke električne energije kao energenta te nabavke svih ostalih sirovina i materijala neophodnih za proces proizvodnje.
Tužilaštvo HNK traži i da se izvrše provjere i sačini analiza prodaje proizvoda iz proizvodnog procesa i da se posebno analiziraju poslovni odnosi s ‘velikim’ dobavljačima i povezanim društvima, kao i to da se pribavi i analizira sva poslovna dokumentacija koja može upućivati na drugo eventualno nezakonito postupanje i činjenje kaznenih djela i otkrivanja počinitelja.