Ford planira putem mobitela prepoznavati ‘nevidljive’ pješake i bicikliste

0
490
Ford SYNC će putem infotainment tehnologije upozoriti vozača na mogući rizik od naleta na pješaka

Stručno nazvane ranjive grupe sudionika u prometu, pješaci, biciklisti i njima slični, mogli bi imati koristi od tehnologije koju za svoja vozila razvija Ford, a zasniva se na prepoznavanju signala mobitela.
Iako moderni automobili već imaju ugrađene razne sisteme zaštite (radari, kamere…) ranjivih sudionika u prometu, Ford je odlučio pokušati nešto drugačije odgovoriti na taj izazov. Objavili su kako razvijaju tehnologiju, zasnovanu na pametnim telefonima, koja bi mogla unaprijed upozoriti vozače da se u njihovoj blizini nalazi pješak ili biciklist, čak i ako ga se iz vozila ne može vidjeti.
Sistem se oslanja na niskoenergetsku bežičnu vezu Bluetooth Low Energy (BLE), kojom danas mobiteli komuniciraju s raznim vanjskim uređajima. U Fordovoj primjeni, mobitel u džepu svakog ranjivog sudionika u prometu emitirao bi BLE signal na frekvenciji 2,4 GHz, a povezano pametno (također Fordovo) vozilo moglo bi zabilježiti izvor tog signala.
Ako računalo utvrdi da postoji potencijalni rizik od naleta na, primjerice, pješaka, putem infotainment tehnologije Ford SYNC na to će odmah upozoriti vozača. Na zaslonu će mu se prikazati grafičko upozorenje, a bit će emitiran i zvučni signal.
Tehnologija Ford Co-Pilot360 već sada može automatski zakočiti kada primijeti opasnost u prometu, a dodatkom ove bežične tehnologije njezine bi mogućnosti mogle biti dodatno poboljšane. Vozilo bi dobilo novi stepen ‘osjeta’ i povećalo bi sigurnost u slučajevima kada je, uz postojeće tehnologije, sudar nemoguće predvidjeti, piše Autonet.hr.
Osim pješaka, biciklista i sličnih, ista tehnologija mogla bi zaštititi i radnike koji popravljaju cestu, kažu iz Forda te napominju da je BLE tehnologija već ugrađena i u mobitele i u automobile – pa bi se ovaj sistem sprječavanja nezgoda moglo aktivirati bez potrebe za hardverskim nadogradnjama.