Hrvatska novim mostom zaobilazi BiH na putu do Dubrovnika

0
486
Dužina Pelješkog mosta iznosi 2,4 km, a plovidbeni profil ispod mosta 200 puta 55 metara

Hrvatska večeras otvara dugo iščekivani most preko Jadranskog mora u Malostonskom zaljevu, koji će spojiti njenu južnu jadransku obalu, uključujući i Dubrovnik, s ostatkom zemlje, zaobilazeći uski pojas teritorija BiH.
Otvorenje mosta dugog 2,4 kilometra označit će kraj dugom čekanju i gužvi na bosanskohercegovačkoj granici čemu se neizmjerno vesele lokalno stanovništvo, trgovci i turisti, prenose mediji.
Evropska komisija pozdravila je službeno otvaranje jednog od najvećih projekata u EU i najvećeg u Hrvatskoj koji je finansiran sredstvima Unije. EU je u projektu sudjelovao s 357 miliona eura, a Komisija je u junu 2017. na temelju studije izvedivosti odobrila sredstva za njegovu gradnju.
Pelješki most ima četiri trake, dug je 2,4 km, a visok 55 m, što omogućuje neometan prolaz brodova ispod njega. EU finansira i infrastrukturu povezanu s mostom, kao što su pristupne ceste, tuneli, mostovi i vijadukti. To uključuje izgradnju stonske obilaznice duge 8 km i rekonstrukciju postojeće ceste D414, prenosi Hina.
Most i dijelovi pristupnih cesta u funkciji su od danas, a očekuje se da će zadnja faza projekta i stonska obilaznica biti dovršeni do kraja 2023. godine.