Inicijativa za besplatno predškolsko obrazovanje za svu djecu Mostara

0
295
Incijativa građanki i građana Mostara za nositelje vlasti u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom kantonu

Incijativa građanki i građana Mostara (IGM) u povodu 8. marta pripremila je incijativu za nositelje vlasti u Gradu Mostaru i nositelje vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.
Pokrenute incijative odnose se na besplatno predškolsko obrazovanja za svu djecu Grada Mostara, ali i Hercegovačko-neretvanskog kantona.
Svjesni činjenice o važnosti predškolskog obrazovanja, pokrenuta incijativa ima za cilj skrenuti pažnju nositelja vlasti, kako gradskog, tako i kantonalnog nivoa, o jednakim mogućnostima za predškolsko obrazovanje za svu djecu bez obzira na materijalni status i mjesto stanovanja.
Kroz rad na terenu, žene iz IGM-a uvidjele su da postoji neusklađenost između obrazovanja kadra za predškolsko obrazovanje, tačnije prijeke potrebe za produkcijom kadra za rad u predškolskim obrazovnim ustanovama, te gorućim pitanjem – finansiranja predškolskih obrazovnih ustanova kako na gradskom, tako i na kantonalnom nivou.
Na ovaj način, žene, a u povodu 8. marta, nastoje skrenuti pažnju javnosti o krucijalnim temama za razvoj društva i jednakih mogućnosti predškolskog obrazovanja za svu djecu.
“Pozivamo građanke i građane da u 8. marta zajedno sa nama razgovaraju o važnosti predškolskog obrazovanja, problemu finansiranja, produkciji kadra, u Parku Zrinjevac u 11 sati, uz poštivanje epidemioloških mjera i preporuka nadležnih epidemioloških službi”, saopćeno je iz IGM-a.