Izgradnja brze ceste kroz Lašvu počet će od ulaza u Vitez do Nević Polja

0
1048
Izgradnja brze cesta Lašva – Nević Polje umnogome će rasteretiti sadašnje gužve na ovoj dionici

Nakon urbanističke saglasnosti za izgradnju dionice brze ceste Lašva petlja – Nević Polje, kao dijela brze ceste Lašva – Donji Vakuf, u toku su pripreme tendera za izvođenje i nadzor radova.
Iz JP Autoceste FBiH navode da će izgradnja ove brze ceste krenuti od ulaza u Vitez do Nević Polja, a u završnoj je fazi izrada glavnog projekta.
Za poddionicu Vitez – Nević Polje u dužini od 5,5 km u toku su pripreme tendera za izvođenje i nadzor radova i eksproprijacija. Očekuje se raspisivanje tendera u drugoj polovini marta.
Paralelno se radi na prikupljanju saglasnosti za izdavanje građevinske dozvole. Ako sve bude teklo po planu, ugovor bi se mogao potpisati u drugoj polovini ove godine.
Sredstva za izgradnju jedne dionice Vitez – Nević Polje je osigurala Vlada Federacije BiH i to za dio čiji je implementator JP Autoceste FBiH za LOT5 – izlaz iz poslovne zone do Nević Polja u visini 66 miliona KM, a za dio LOT 4 – prolaz kroz poslovnu zonu Vitez čiji je implemetator JP Ceste FBiH 34 miliona KM.
Brza cesta Lašva – Nević Polje je duga 24,5 km i podijeljena je na tri poddionice: Lašva-Kaonik, Kaonik – Vitez i Vitez – Nević Polje. Imat će sve karakteristike brze ceste, osim dijela koji prolazi kroz poslovnu zonu Vitez, koji će predstavljati magistralni put i njemu će se pristupati preko novoformiranih kružnih tokova na ulazu i izlazu iz poslovne zone.
Ova brza cesta će prolaziti kroz područje Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, odnosno na području općina Busovača, Vitez, Novi Travnik i Travnik, te grada Zenica.