Jonathan Mennuti novi supervizor za Brčko distrikt BiH

0
321
Jonathan Mennuti (Foto: OHR)

Jonathan Mennuti zvanično je preuzeo funkciju prvog zamjenika visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini kao i funkciju supervizora za Brčko distrikt BiH. Prije Mennutija ovu funkciju obavljao je Michael Scanlan.
Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravio je imenovanje novog zamjenika visokog predstavnika i supervizora za Brčko i kazao da je siguran da će veliko iskustvo Mennutija i poznavanje situacije u regiji značajno doprinijeti provođenju misije OHR-a.
Mennuti je karijerni diplomata Više službe za vanjske poslove, u rangu ministra-savjetnika. Prije dolaska u BiH, Mennuti je obavljao funkciju vršioca dužnosti načelnika pri uredu državnog podsekretara za rukovođenje i direktora za napredovanje u karijeri i raspoređivanje na funkcije Ministarstva vanjskih poslova SAD-a u Washingtonu, D.C.
Prethodno je u Washingtonu vršio dužnost zamjenika izvršnog direktora Biroa za evropske poslove i Biroa za poslove s međunarodnim organizacijama i zamjenika izvršnog direktora Izvršnog sekretarijata u State Departmentu. U inostranstvu je obavljao dužnosti u Istanbulu (Turska), Beogradu (Srbija), Almatiju i Astani (Kazahstan), te u Moskvi (Rusija). Prije nego se pridružio State Departmentu, radio je za Ministarstvo trgovine SAD-a pri ambasadama u Atini (Grčka) i Seulu (Južna Koreja).
Mennuti je diplomirao na Univerzitetu Georgetown u oblasti vanjskih poslova, a postdiplomski studij međunarodnih odnosa i zvanje magistra nauka stekao je na Univerzitetu Yale. Učio je bosanski, turski, srpski, ruski i grčki jezik.