Kripto mjenjačnica Binance preuzima u Forbesu udio od 200 miliona dolara

0
294
Binance kupuje udjel u Forbesu za 200 miliona dolara

Binance, jedna od najvećih svjetskih kompanija za kriptovalute, preuzet će udio od 200 miliona dolara (147,6 miliona funti) u Forbesu.
Forbes, finansijski časopis poznat po svom rangiranju milijardera, objavio je da će ovaj dogovor pomoći da postane lider u pružanju informacija o digitalnoj imovini, poput Bitcoina.
Međutim, među promatračima medijske scene Binanceova kupovina udjela u Forbesu potaknula je raspravu o mogućem sukobu interesa, navodi BBC te podsjeća da je Binance tužio Forbes 2020. godine za klevetu, ali je kasnije odustao od tužbe.
Analitičari su također primijetili da se kripto imovina pokazala posebno osjetljivom na manipulaciju od strane poznatih ličnosti i medijsku hajku, što je izazvalo upozorenja regulatornih tijela širom svijeta.
U izjavi u kojoj je najavljeno ulaganje, osnivač Binancea Changpeng ‘CZ’ Zhao rekao je da vidi medije kao ‘bitni element za izgradnju širokog razumijevanja i obrazovanja potrošača’ o kripto tržištu i novim blockchain tehnologijama.
Kinesko-kanadski milijarder, čija se neto vrijednost procjenjuje na skoro 100 milijardi dolara, oglasio se naknadno na Twitteru pojašnjenjem da mu je fokus pomoći Forbesu da izgradi svoju tehnologiju.