Lukavac: Uhapšen generalni direktor GIKIL-a

0
1151
U Lukavcu uhapšen Debasish Ganguly, generalni direktor kompanije GIKIL

U Lukavcu je uhapšen Debasish Ganguly, generalni direktor kompanije GIKIL (Global Ispat Koksna Industrija iz Lukavca). On je uhapšen po nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona. Više informacija bit će poznato naknadno, prenosi agencija Patria.
Federalna uprava za inspekcijske poslove obustavila je ranije rad te kompanije zbog, kako je navedeno, nesavjesnog poslovanja – štetnog za okoliš. GIKIL je dat rok od 30 dana da obustavi rad postrojenja.
Federalno ministarstvo okoliša i turizma ranije je saopćilo da građani Lukavca i građani Bosne i Hercegovine zaslužuju da u svojim sredinama žive i rade u ekološki zdravom okruženju.
“Naravno da su investicije i strana ulaganja potrebne i dobrodošle u našu zemlju, ali postrojenja hemijske i koksne industrije, poput GIKIL-a, kao i ostalih industrijskih djelatnosti koje negativno utiču na životnu sredinu, moraju poštovati zakonom propisane uslove. Federalno ministarstvo okoliša i turizma ne može i neće dozvoliti da BiH postane deponija za zastarjele tehnologije koje odbacuju razvijene zemlje svijeta“, navedeno je u reakciji iz Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here