Mercedes-Benz u problemima: Pad dobiti i prodaje vozila u prvom polugodištu

0
946
Mercedes-Benz u prvih šest mjeseci zabilježio pad prodaje vozila

Mercedes-Benz je zabilježio pad prodaje vozila u prvoj polovini ove godine, sa ukupno prodatih 1.134.729 automobila, što je za 4,6 posto manje u odnosu na isti period prošle godine.
Pad je zabilježen i u junu kada je prodato 196.230 automobila, što je za 3,7 posto manje nego u istom periodu lani.
Još veći pad je imao brend Smart koji je u prvoj polovini 2019. prodao 60.318 kupaca (-8,1%), a u junu 10.231 (-22,5%).
Sveukupno, Mercedes (Mercedes-Benz + Smart) je za šest mjeseci ove godine prodao ukupno 1.195.047 automobila (-4,7%), a u junu 206.461 vozila (-4,8%).
Inače, njemački Daimler je drugi ovogodišnji kvartal završio s gubitkom, snizivši po drugi puta u sedam dana procjenu godišnje dobiti. Naime, u periodu april-juni Mercedes-Benz je zabilježio operativni gubitak od 1,6 milijardi eura, dok su u istom periodu lani poslovali s dobiti od 2,6 milijardi eura.
Zbog nepredviđenih događaja, uključujući veliki opoziv automobila zbog neispravnih zračnih jastuka i vladinih istraga i pravnih sporova povezanih s krivotvorenjem podataka o emisiji štetnih plinova kompanija je stavila na stranu više novca no što su planirali a povisila je i procjenu očekivanih troškova u ovoj godini, prenosi Hina.
Pojašnjavaju tako da će promjene u ponudi odjela kamioneta generirati dodatne troškove od 500 miliona eura.
U Daimleru ističu i sporije izbacivanje na tržište novih modela i slabiju globalnu potražnju no što su dosada očekivali. Stoga sada očekuju da će ove godine zabilježiti operativnu dobit znatno nižu od prošlogodišnjih 11,8 milijardi eura.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here