Milionska investicija u HNK: Energetska obnova još tri javna objekta

Energijski efikasne postaju Srednja škola Prozor-Rama, Srednja prometna škola/Srednja mašinsko-saobraćajna škola u Mostaru, te Narodni univerzitet Konjic

0
500
Potpisani ugovori o energetskoj obnovi još tri javna objekta u HNK

U okviru Projekta energetske efikasnosti za BiH (BEEP), koji iz kreditnih sredstava Svjetske banke, a putem implementacione jedinice, realizuje Federalno ministarstvo prostornog uređenja, još tri objekta u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) će u narednom periodu dobiti novo, energijski efikasno ruho.
Tim povodom danas su potpisani ugovori između Josipa Martića, ministra prostornog uređenja FBiH, te predstavnika odabranih izvođača radova, GTR d.o.o. Mostar i zajedničko ulaganje (Joint Venture – JV) Građevinar Fajić d.o.o. Mostar, Staklorad d.o.o. Mostar i HP Investing d.o.o. Mostar.
Tri objekta na kojima će biti implementirane mjere energijske efikasnosti su objekti Srednje škole Prozor-Rama, Srednje prometne škole/Srednje mašinsko-saobraćajne škole u Mostaru, te Narodnog univerziteta Konjic, a u njihovu obnovu će biti uloženo više od 1,2 miliona KM.
“Od početka implementacije Projekta, 2016. godine pa do danas, na području HNK mjere energijske efikasnosti implementirane su na 15 objekata. U njihovu obnovu uloženo je preko 8,8 miliona KM. Pored značajnih ekonomskih ušteda, koje na godišnjem nivou iznose nešto više od 1,1 milion KM, ne treba zaboraviti ni druge benefite obnove ovih objekata. S jedne strane, to je osjetno poboljšanje komfora za korisnike svakog od ovih objekata, a s druge doprinos zaštiti okoliša. Ostvareni rezultati su nam dodatna motivacija za nastavak implementacije Projekta”, istakao je Josip Martić, ministar prostornog uređenja FBiH.
Implementacija mjera energijske efikasnosti na ovim objektima podrazumijeva radove poput zamjene fasadnih otvora, termoizolacije zidova i krova, zamjene rasvjetnih tijela energijski efikasnijima, ugradnje novih kotlova na pelet, zamjene energenta i drugih. Implementacija mjera energijske efikasnosti do sada je uspješno završena na 48 objekata s područja Federacije BiH, u čiju obnovu su uložena 22,4 miliona KM. Godišnje uštede procjenjuju se na 2,7 miliona KM, a emisija CO2 smanjena je za 3.714 tona godišnje.