MMF: Udio dolara u svjetskim deviznim rezervama pao na 62,48 posto

0
1038
Smanjuje se udio globalnih rezervi u američkim dolarima

Udio američkog dolara u globalnim deviznim rezervama pao je i u prvom kvartalu 2018. na rekordni nivo u zadnje četiri godine, dok se udio eura te kineske i britanske valute povećao, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF).
Udio dolara u globalnim rezervama smanjuje se već pet tromjesečja zaredom, jer je dolar oslabio i u prva tri mjeseca 2018. zbog očekivanja da će se ekonomski rast izvan SAD-a ubrzati, što bi moglo navesti velike centralne banke u svijetu na smanjenje monetarnih poticaja.
Unatoč tome, dolar je i dalje najznačajnija devizna rezerva. Globalne rezerve su imovina centralnih banaka, a drže se u različitim valutama te uglavnom služe kao potpora njihovim obavezama, prenosi Hina.
Rezerve u američkim dolarima iznosile su u prvom tromjesečju 6.449 milijardi dolara, pri čemu je njihov udio u ukupnim globalnim rezervama pao na 62,48 posto, sa 62,72 u četvrtom tromjesečju prošle godine.
Tako se udio rezervi u američkim dolarima spustio na najniži nivo od četvrtog tromjesečja 2013. godine, kada je iznosio 61,24 posto, podaci su MMF-a.
Udio eura u globalnim deviznim rezervama dosegnuo je u prvom ovogodišnjem kvartalu 20,39 posto, s 20,15 posto u prethodnom tromjesečju. To je njegov najviši nivo od posljednjeg kvartala 2014. godine, ali daleko ispod 28 posto, koliko je iznosio udio eura u globalnim rezervama 2009. godine.
Udio kineskog juana u globalnim deviznim rezervama raste tri kvartala zaredom, pa je u prvom ovogodišnjem tromjesečju dosegnuo 1,39 posto.
Udio britanske funte porastao je istodobno na 4,68 posto, što je njegov najveći rast od posljednjeg kvartala 2015. godine. S druge strane, udio japanskog jena u deviznim rezervama skliznuo je sa 4,89 na 4,81 posto, navodi se u izvještaju MMF-a.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here