MOL Grupa u prvom kvartalu ostvarila neto CCS EBITDA od 714 miliona dolara

0
127
MOL grupa je u prvom kvartalu 2023. ostvarila stabilne rezultate

MOL Grupa je danas objavila svoje finansijske rezultate za prvi kvartal 2023. godine, u kojima je ostvarila neto CCS EBITDA od 714 miliona dolara, uprkos nepovoljnom regulatornom okruženju i nižim cijenama nafte i gasa.
Snažne brojke rezultat su solidnih internih rezultata u svim odjelima: djelatnost Službe za korisnike oporavila se nakon niskih rezultata prošle godine, povećao se obim proizvodnje djelatnosti Istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, a rafinerijski posao i dalje je profitabilan u Rafineriji i Marketinška aktivnost.
MOL je u prvom kvartalu 2023. godine ostvario pojednostavljeni slobodni novčani tok u iznosu većem od 500 miliona dolara, što je gotovo isto kao u prethodnom kvartalu i istom kvartalu prošle godine, a sve aktivnosti podjednako su doprinijele rezultatu.
“MOL grupa je u prvom kvartalu 2023. ostvarila stabilne rezultate, s obzirom da je normalizacija makroekonomskih uvjeta u velikoj mjeri ublažena dobrim internim rezultatima poslovanja. Naša kompanija je napravila velike korake u podršci energetskom suverenitetu regiona – aktivnost istraživanja i proizvodnje nafte i gasa uspela je da poveća obim domaće proizvodnje, počeli smo da isporučujemo sopstvenu sirovu naftu iz Azerbejdžana u Evropu, a nastavili smo sa investicijama koje su našim rafinerijama na kontinentu omogućile pristup sirovoj nafti iz različitih izvora. Osim toga, služba za korisničku podršku izašla je iz prošlogodišnje krize još snažnije i počela s radom u Poljskoj”, izjavio je predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi.
Neto CCS EBITDA poslovanja Rafinerije i marketinga porasla je za 18% u odnosu na isti kvartal prošle godine i dostigla 299 miliona dolara. Marža u petrohemijskom sektoru je i dalje pod pritiskom, ali rezultati Rafinerije i marketinga uspeli su da neutrališu negativne faktore, uprkos porezu na ekstra profit u Mađarskoj. Potražnja za motornim gorivima u prvom tromjesečju u Mađarskoj smanjena je za 14% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, jer je u prvom tromjesečju 2022. ograničenja cijena goriva povećala potrošnju, dok je potražnja blago porasla u Slovačkoj (+3%) i Hrvatskoj (+1%). Ključni cilj u naporima za diversifikaciju sirove nafte postignut je u martu. Naime, MOL grupa je isporučila laku naftu Azeri sa nalazišta ACG u Azerbejdžanu, čiji je suvlasnik, u Slovnaftovu rafineriju u Bratislavi, čime je postigla dodatnu fleksibilnost u nabavci sirove nafte.
EBITDA djelatnosti Korisničke usluge u prvom tromjesečju 2022. porasla je za 97% u odnosu na isti period prošle godine, čemu je doprinijelo poboljšanje regulatornog okvira, a marža koja se ne odnosi na gorivo dodatno je porasla. Obim prodaje povećan je za 16% u odnosu na isti period lani. Nakon proširenja portfelja korisničkih usluga u Poljskoj krajem 2022. godine, brend MOL je lansiran u toj zemlji i u toku je rebrendiranje benzinskih pumpi. Broj Fresh Corner lokacija širom mreže porastao je sa 1.081 u prvom kvartalu 2022. na 1.172 u prvom kvartalu 2023. godine.
EBITDA aktivnosti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa u prvom kvartalu 2023. godine pala je na 283 miliona dolara pod uticajem nižih cijena nafte i gasa. Dodatna nadoknada opterećena proizvodnjom u Mađarskoj i regulacija cijene gasa u Hrvatskoj umanjili su rezultate. Međutim, u ovoj aktivnosti ostvaren je pojednostavljeni slobodni novčani tok u iznosu od 205 miliona USD.
EBITDA gasnog poslovanja u prvom kvartalu 2023. dostigla je 79 miliona dolara, što predstavlja rast od 64% u odnosu na isti period prošle godine zbog povećane prekogranične potražnje za kapacitetima u skladu sa većim obimom izvoza. Smanjenje cijene gasa i promjene u transportnim tokovima pozitivno su utjecali na trošak potrošnje gasa.