Nacionalni park Una može biti motor turističkog razvoja cijele Krajine

0
559
Ministri Đapo i Dedić u Bihaću razgovarali s turističkim radnicima, obišli i Nacionalni park Una

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je, povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma, boravila u posjeti Krajini. Posjetila je Bihać, gdje je razgovarala i s turističkim radnicima, a obišla je i JU Nacionalni park Una, čiji je osnivač Vlada Federacije BiH.
Budući da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma sufinansiralo izgradnju vodovoda u okviru Nacionalnog parka, ministrica Đapo je, u prisustvu federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića, koji je svečanosti prisustvovao uime Vlade FBiH, pustila u rad vodovod koji je doveden do čuvenog Štrbačkog buka, što je jedan od ključnih infrastrukturnih projekata u budućem razvoju Nacionalnog parka.
Ministrica je istaknula da se sada očekuje energičnija i intenzivnija reakcija gradskih vlasti u Bihaću kako bi bila završena druga faza izgradnje vodovoda do povratničkog naselja Martin Brod.
“Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Vlada FBiH intenzivno realiziraju projekte u Krajini, koja nam je svima u srcima. Resorno ministarstvo svjesne je da Nacionalni park Una može biti motor turističkog razvoja cijele Krajine. Zbog te činjenice vrlo rado pomažemo Nacionalni park, ali i sve druge projekte koji dolaze iz Krajine, poput Aerodroma u Bihaću. Vlada Federacije izdvojila je i milion maraka za izgradnju puta do Štrbačkog buka, a realizacija tog projekta trebala bi biti završena do kraja godine”, naglasila je Đapo.
Ministar Dedić također je naglasio značaj ovih projekata i privrženost Vlade Federacije BiH razvoju Krajine.
“Nacionalni park Una simbol je Krajine, a vodovod i novi put će omogućiti brži razvoj ove turističke destinacije. Nacionalni park je iznimno vrijedan ne samo za Krajinu, nego za cijelu državu”, rekao je Dedić.
Domaćini ministrima Đapo i Dediću bili su premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i direktor JP Nacionalni park Amarildo Mulić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.