Najavljene nove investicije u ski centre Bjelašnica i Igman

0
462
Ministar Delić i direktor Mehić najavili rast zimskog turizma u Kantonu Sarajevo

Na današnjoj pres-konferenciji održanoj na Bjelašnici direktor KJP ZOI ’84 Jasmin Mehić rezimirao je proteklu skijašku sezonu, istakao zadovoljstvo rezultatima, te najavio aktivnosti za narednu.
“Iza nas je jedna od najuspješnijih skijaških sezona, sa 135 skijaška dana, nizom uspješnih sportskih, kulturnih i zabavnih projekata i preko 200.000 posjetitelja iz Bosne i Hercegovine, regiona i drugih zemalja. Ostvarili smo povećanje broja korisnika i povećanje prihoda od preko 30% čime samo stvorili preduslove za kontinuiran razvoj skijališta. Pored domaćih posjetitelja zabilježili smo i značajan rast posjetitelja iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, ali i drugih zemalja”, istakao je Mehić.
Istakao je i da u narednim godinama možemo očekivati značajan rast zimskog turizma u Kantonu i izrazio nadu da će doći do unapređenja cjelokupne ponude, od hotelskog smještaja na planinama do vanpansionske ponude, proširenja broja skijaških staza, ali i drugih ljetnih sadržaja.
“U protekloj godini realizovali smo investicije vrijednosti od pet miliona KM za unapređenje postojeće infrastrukture i nastavit ćemo ubrzanim trendom sa razvojem skijališta. Posljednja u nizu investicija je nabavka novih mašina za uređenje staza koju smo realizovali uz podršku Ministarstva privrede KS, koje je ovu nabavku sufinansiralo s 1,5 miliona KM. Imajući u vidu činjenicu da su nove mašine posljednji put nabavljene 1997. godine, prije 25 godina, nabavka ove opreme je od izuzetnog značaja za ski centar Bjelašnica i Igman. Nove mašine imaju eko motore, smanjenu potrošnju goriva za cca 30 posto i znatno bolje tehničke performanse, te vjerujemo da će se napredak u pogledu uređenja staza biti značajan”, zaključio je Mehić.
“Naš cilj je da Sarajevo postane najatraktivnija turistička destinacija u ovom dijelu Evrope, a revitalizacija olimpijskih planina svakako ima značajan udio u ovim našim nastojanjima jer to su naši najbolji prirodni resursi i krajnje je vrijeme da se njima počne odgovorno i proaktivno upravljati”, istakao je ministar privrede KS Adnan Delić.
Naveo i da je Ministarstvo u protekloj godini, uložilo više od pet miliona KM za projekte izgradnje novog vertikalnog i rekonstrukcije postojećeg sistema transporta na Bjelašnici i Igmanu, prvu fazu izgradnje i modernizacije parking sistema, video nadzora i kontrole naplate, te sufinansirala realizaciju projekta ‘Dječijeg snježnog parka’, kao i da će i u 2022. godini nastaviti kontinuitet ulaganja u oporavak i razvoj infrastrukture na Bjelašnici i Igmanu.
“U budžetu Ministarstva privrede za 2022. godinu za projekte KJP ZOI’84 planirana su sredstva u iznosu od 16.245.637 KM, što ukupno iznosi preko 21 milion KM za ove dvije godine”, kazao je ministar Delić.