Najuži automobil na svijetu: Da bi u ušli u iEV Z, on se mora raspoloviti

Mikroautomobil iEV Z trebao bi koštati manje od 6.000 eura, biće na električni pogon i brzo se puniti za samo 15 minuta

0
387
iEV Z moći će se raspoloviti: Prednji i stražnji dio vozila odvajaju se kako bi mogao ući vozač

Danska kompanija iEV Motors predstavila je koncept najužeg malenog automobila na svijetu. Nazivaju ga iEV Z, a formom je najviše nalik Renaultu Twizy, uz potpuno zatvorenu kabinu, ali i s ponešto vrlo zanimljivih i dosad neviđenih funkcija.
Vozilo iEV Z je tlocrtom čak šest puta manji od prosječnog porodičnog automobila. Dug je manje od 2 metra, a širok tek 78 centimetara.
Međutim, u svom kompaktnom tijelu skriva jedan zanimljiv trik – iEV Z moći će se, naime, raspoloviti. Prednja i stražnja ovog se vozila odvajaju kako bi u njega mogao ući vozač. Prema potrebi, one mogu ostati i razdvojene da bi se na stražnje sjedalo smjestio i putnik, ili pak da bi u ‘prtljažnik’ moglo stati nešto više stvari.

iEV Z imat će mogućnost promjene veličine, ovisno o potrebama vozača

Pogledamo li karakteristike, vidimo da bi mogla biti riječ i pravom gradskom vozilu za mikromobilnost. Doseg s jednim punjenjem baterija trebao bi biti od 100 do 160 km (ovisno o modelu), a najviša brzina 80 km/h. iEV Z na krovu će imati i fotonaponske ploče za napajanje struje kako bi produžio autonomiju. Baterije će se puniti na standardnom punjaču oko 3 sata, a na brzome za samo 15 minuta.
Budući da je riječ o mikroautomobilu, njega će se kao takvoga i registrirati, pa će ga na određenim tržištima moći voziti i 16-godišnjaci (poput novog Citroena Ami, na primjer). iEV Z bit će potpuno ‘digitaliziran’, mnogim će se funkcijama upravljati putem mobilne aplikacije, a unutrašnjošću će dominirati 7-inčni zaslon osjetljiv na dodir. Čak 125 dijelova za ovaj automobil nastalo je postupkom 3D ispisa, pa će i po tome on biti jedinstven, jednom kada se pojavi na cestama, piše Autonet.hr.
Danci već sada zaprimaju narudžbe po cijeni od 5.850 eura za prve kupce. Isporuke prvih primjeraka najavljuju za kraj ove godine.